IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на продажбите на Момина крепост се забавя до 1,26%

Дружеството обаче излиза на загуба за второто тримесечие на 2010 г.

15:54 | 21.07.10 г.
Спадът на продажбите на Момина крепост се забавя до 1,26%

Момина крепост АД отчита 1,26% спад на продажбите до 1,33 млн. лв. за второто тримесечие на 2010 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София. За цялото полугодие спадът на годишна база е с 5,05% до 2,39 млн. лв.

През второто тримесечие компанията от Велико Търново работи на загуба от 4 хил. лв., спрямо 158 млн. лв. печалба за съпоставимия период на миналата година. За цялото полугодие на 2010 г. има печалба от 3 хил. лв., спрямо 176 хил. лв. година по-рано.

Дружеството произвежда медицински изделия за еднократна употреба, като за шестмесечието продажбите са за 2 млн. лв. при продажби на стоки за бита за 325 хил. лв.

Момина крепост АД осъществява и износ на спринцовки.

През второто тримесечие на 2010 г. икономическата криза в България и света продължи да оказва негативно влияние върху бизнес климата в страната, което доведе до свиване на вътрешния и външния пазар, увеличаване на фирмената задлъжнялост и нарушаване на нормалния ритъм на паричните потоци, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

Пазарът на медицински изделия в страната се характеризира с висока степен на конкуренция, като непрекъснато се увеличава броят на чуждестранните компании, предлагащи продукти с много високо качество. От друга страна, масовото навлизане на медицински изделия от Китай на много ниски цени също оказва влияние върху тенденциите на вътрешния и външния пазар, се казва в документа.

Основен акционер с 49,99% в капитала на Момина крепост АД е Софарма АД. Други 10% са притежание на Хидроизомат, 5,07% на Индустриален холдинг - Доверие, 19,01% на други юридически лица и 15,93% на други физически лица.

За последните 12 месеца акциите на дружеството поскъпват с 41% до 1,66 лв. за акция и 2,8 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Момина крепост АД(MKR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още