IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои бяха най-важните моменти в над 13-годишната история на БФБ?

Investor.bg припомня част от събитията, които проправиха пъртината в различни аспекти на капиталовия ни пазар

08:00 | 18.05.11 г. 2
Кои бяха най-важните моменти в над 13-годишната история на БФБ?

Често хората от инвестиционната общност цитират по различни поводи събития на БФБ, които са били първи по рода си в някаква област от развитието на фондовия ни пазар. В тази връзка би било интересно да припомним някои от тези събития, както и други емблематични процеси за родната борса, която се подготвя за своята приватизация.

Българска Фондова Борса – София АД е лицензирана от Държавната комисия по ценни книжа (сегашна КФН) за извършване на дейност като фондова борса на 09 октомври 1997 г. Тогава започва съвременната й история, въпреки че тя съществува от 1991 г.

През 1997 и 1998 г. на БФБ-София се регистрират близо 1 000 дружества, част от масовата приватизация в периода 1995-1996 г., обхванала общо 1 050 дружества.

Драмите с дивидентите

В годините преди промените в ЗППЦК от 19 март 2002 г., датата за получаване на право на дивидент не беше ясно определена (сега право на дивидент имат акционерите към 14-тия ден след датата на общото събрание).

Така търговията с акции на Благоевград-БТ АД през лятото на 1999 г. беше блокирана, тъй като никои не знаеше дали търгува акции с право на дивидент от една безплатна акция или не. Тогава дружеството реши да раздаде не паричен дивидент, а дивидент от 1 безплатна акция за всяка стара.

Тогава спорната ситуация бе разрешена чрез съгласуване между ръководството на Благоевград-БТ АД, БФБ-София и Централния депозитар, като безплатни акции получиха акционерите, притежаващи акции към датата на вписване на увеличението на капитала в съда. Това можеше да е произволно избран ден в период от няколко седмици.

Първите облигации и БДР-и

Те бяха издадени от Прософт през август 1999 г. Към края на миналия век на БФБ-София бяха въведени за търговия и държавни ценни книжа (ДЦК), но активност нямаше, защото регистърът на ДЦК не е в Централен депозитар.

Тогава имаше и опит за въвеждане на български депозитарни разписки (БДР), като те бяха върху акции на немските компании Дойче банк, Дойче телеком, Сименс и САП, но тази инициатива не издържа проверката на времето.

Първото значимо търгово предложение

На 26 юни 2001 г. Солвей Шишеджам Холдинг АГ - Виена обяви, че отправя търгово предложение за акциите на дружеството на цена от 13 лв./бр.

На борсата обаче имаше въведени оферти продава и сутринта на следващия ден (27 юни) най-бързият инвеститор купи 80 акции при цена от 3,90 лв., като в рамките на деня реализира 242% печалба. Това бе първото знаково търгово предложение на БФБ-София.

Първият голям дивидент

Първият голям дивидент на БФБ-София е гласуван от Слънчев бряг АД през 2001 г. В началото на годината акциите на дружеството се търгуват на цена от 5 лв./брой. На 16 юли 2001 г. е разпределен брутен дивидент от 11,0458 лв./акция, а на 30 юни 2002 г. нови 5,7597 лв. потичат към акционерите в дружеството.

Първото увеличение на капитал с търгуеми права

Преди влизането в сила на промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа от март 2002 г. беше възможно увеличението на капитала в полза на определени лица.

Например, ако акцията струва 10 лв., мажоритарният собственик можеше да гласува да запише всички акции от увеличение на капитала при емисионна цена от 1 лв. и на практика да получи даром част от дела на другите акционери. Схемата бе приложена в десетки дружества, включително в бивши приватизационни фондове.

С новия закон бяха въведени търгуемите права. Първото увеличение на капитал с търгуеми права бе осъществено от Свилоза АД през 2002 г., като на аукциона за неизползваните права участва само мажоритарният собственик, който изкупи правата почти на минимално възможната тогава цена (1 ст., сега е 0,1 ст.), а емисионната цена на една нова акция бе 1 лв.

Пускането на компенсаторните инструменти

В края на 2002 г. за търговия на БФБ-София бяха регистирани компенсаторните инструменти (поименни компенсационни бонове, компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи). Те поскъпнаха с 60% за първите 9 месеца след регистрацията си от 15% за 1 лв. номинал до 24% от номинала.

Впоследствие цената на компенсаторните инструменти се увеличи 4 пъти и достигна 110% в началото на 2005 г. при борсовата приватизация на 35% от БТК.

Според някои изчисления собствениците на компенсаторни инструменти у нас бяха 600 000 души, включително наследниците им. Стотици от тях участваха в борсовите приватизации срещу компенсаторни инструменти и впоследствие дори станаха спекуланти и участници в последвалите IPO-та (първични публични предлагания) на Химимпорт, Монбат, Каолин, Първа инвестиционна банка, Корпоративна търговска банка, Трейс груп холд и други.

Впоследствие на БФБ-София бяха регистрирани и инвестиционните бонове от масовата приватизация.

Първото обратно изкупуване

Първото обратно изкупуване на БФБ-София бе осъществено от Албена АД, като то започна на 8 януари 2003 г.

Стартирането на платформата COBOS

За да улесни достъпа до търговията, БФБ-София създаде системата за дистанционно подаване на поръчки посредством интернет, наречена COBOS, която стартира официално на 4 март 2003 г., а тестово на 13 февруари 2003 г. Днес системата COBOS вече залязва, изместена от по-функционалните алтернативни платформи.

Първата голяма приватизационна сделка

На 3 юни 2003 г. стана ясно, че борсовата приватизация на 9,3% от Булгартабак холдинг АД ще е успешна, тъй като се появи търсене за основната част от предлаганите акции.

Това беше първата голяма приватизационна сделка, която фокусира интереса към БФБ-София и донесе емоции и печалби на спекулантите в рамките на дни.

Първите АДСИЦ-и

През 2004 г. бяха лицензирани първите дружества за секюритизация на активи. На 9 януари 2004 Комисията за финансов надзор издаде лицензи за извършване на дейност като дружества със специална инвестиционна цел на Капитал Директ - 1 АДСИЦ (в областта на секюритизацията на вземания) и на Ти Би Ай – БАК – Недвижима собственост (в областта на недвижимите имоти). Сега името на Ти Би Ай - БАК - Недвижима собственост е Прайм Пропърти БГ АДСИЦ.

През 2005 г. бе лицензиран и първият АДСИЦ за покупка на земеделска земя, като това беше Елана фонд за земеделска земя АДСИЦ, понастоящем с име ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ.

Първото публично предлагане

През юли 2004 г. Инвестор.БГ АД осъществи първото IPO (първично публично предлагане), като привлече 1,07 млн. лв. от капиталовия пазар от около 300 инвеститори. Пазарната капитализация на компанията тогава беше 2 млн. лв., а сега е 17,8 млн. след набраните наскоро близо 3 млн. от второто увеличение на капитала.

Най-важната сделка в историята на борсата

Борсовата приватизация на 35% от БТК срещу компенсаторни инструменти през 2005 г. беше най-важната сделка в историята на БФБ-София, привлякла значителен чуждестранен интерес към БФБ-София и донесла огромни печалби на спекулантите.

Първото голямо SPO на банка

На 4 април 2006 г. бе осъществено и първото голямо и глобално SPO (secondary public offering, или вторично публично предлагане, при което се продават съществуващи акции) у нас. БАКБ предложи 3,750,000 обикновени акции (29.7% от капитала), като цената на предлагане от 29 лева за акция за първи път у нас беше определена чрез “бук билдинг” механизъм (book-building), при който общото търсене на акции на Банката надхвърли 13 милиона броя акции. 85% от предложените акции бяха разпределени на десетки международни институционални инвеститори, а останалите 15% получиха български институционални и индивидуални инвеститори. От продажбата на акциите продаващият акционер БАИФ получи около 56 милиона евро, а в деня на сделката с достигнатата пазарна капитализация от ок. 187 милиона евро БАКБ стана третото по капитализация дружество на БФБ след БТК и Софарма. Месеци по-късно акциите на дружеството стигнаха цени от над 90 лв. за акция. За първи път един от двамата водещи мениджъри беше чуждестранна инвестиционна банка - СА ІВ Согрогаtе Finanсе Limited в партньиорство с "Ейч Ви Би Банк Биохим". Освен използването на “бук билдинг” като метод на предлагане, новостите в тази сделка включваха и възможност за свръхзаписване и, съответно, стабилизация на цената от маркет-мейкър, въвеждане на lock up период, в който мажоритарният акционер не може да търгува и предлага нови акции, листването на варанти на БАКБ на Виенската борса и покритие от анализатори на международни инвестиционни банки.

Първото голямо IPO

На 7 септември 2006 г. бе осъществено и първото голямо IPO у нас - това на Химимпорт АД. Дружеството предложи 11 млн. акции при фиксираната цена от 4 лв. за акция, а месеци по-късно акциите на дружеството стигнаха цени от над 17 лв. за акция.

На 16 ноември 2006 г. бе IPO-то на Монбат, като цената бе 6,95 лв. за акция (ако се вземе предвид последвалия сплит, цената е 3,495 лв. за акция), а впоследствие цената се повиши до над 33 лв. (преди сплита).

Първите привилегировани акции

През октомври 2006 г. София комерс Заложни къщи АД издаде първите привилегировани акции на БФБ-София, привличайки 2,11 млн. лв.

Първото IPO на банка

На 10 май 2007 г. бе осъществено първото IPO на банка у нас - КТБ, а на 18 май същата година това направи и ПИБ.

Рекордното презаписване

На 26 октомври 2007 г. пък бе IPO-то на Трейс груп холд АД, което ще се запомни с рекордното презаписване от 1 480 пъти (превес на търсене над предлагане от 1 480 пъти). Дотогава рекордното презаписване у нас беше при IPO-то на Корпоративна търговска банка, а именно 14 пъти.

В началото на 2008 г., след като SOFIX бе преминал пика си, последваха и IPO-та с привлечен капитал, по-малък от максимално търсения, като например тези на Херти, Меком и други.

Въвеждането на Xetra

На 16 юни 2008 г. БФБ-София премина към платформата Xetra, с която бе заменена морално остарялата RTS. Например търговете за дялове в Е.ОН може да се превърнат в кошмар за купувачите, тъй като ще се провеждат с аукционите на старата RTS система, което ще припомни на всички несъвършенствата й, сред които е и проблемът със странното изпълнение на поръчките при старта на търговията.

Първите деривати

Първият деривативен инструмент на БФБ бяха варантите, издадени от Енемона АД на 8 януари 2010 г. за срок от 6 години.

Първото двойно листване

To бе осъществено през 2010 г., като Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ се листва и на пазара Newconnect, организиран от Варшавската фондова борса.

Софарма, Енемона, Монбат и Каолин са изявили желание също да се листват и в чужбина, като намеренията на първите две са това да бъде Официален пазар на борсата във Варшава.

Първата несъстоятелност на дружество от индексите

В началото на октомври 2010 Мостстрой АД, тогава част от широкия борсов индекс BG40, депозира молба за откриване на производство по несъстоятелност на дружеството. Производството стартира през март тази година, след като в края на миналата Софийски градски съд първоначално отказа да обяви несъстоятелността.

Рекордите на SOFIX

Водещият борсов индекс бе въведен на 20 октомври 2000 г. при стартово ниво от 100 пункта. Впоследствие той се понижи до около 70 пункта през 2001 г. преди да нарасне близо 30 пъти до рекордната си стойност от 1981,8 пункта на 8 октомври 2007 г. През 2009 г. той се понижи до дъното си от 257,65 пункта на 24 февруари, а понастоящем е около 450 пункта.

Максималните дневни ръстове и спадове на SOFIX са реализирани в далечната 2001 г. На 27 юни 2001 г. основният борсов индекс се повиши с 23,46% до 89,89 пункта поради търговото предложение за акции на Солвей Соди (акциите на самото дружеството поскъпнаха с над 200% в рамките на деня). Най-голям дневен спад бе отчетен на 1 февруари 2001 г. от 11,1% до 96,15 пункта. През 2001 г. пък, поради ниската ликвидност на борсата, в над 20 от сесиите изобщо липсваха сделки с компании от SOFIX.
 

Предизвикателството пред БФБ-София сега е приватизацията на мажоритарния пакет, като желанието на мажоритарния собственик в лицето на Министерството на финансите е това да е стратегически инвеститор. Планира се продажбата да стане до края на 2011 г. и да е в пакет с Централен депозитар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
fortiss
преди 4 години
През 1998г колко индивидуални инвеститори имаше на БФБ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
lostprophet
преди 13 години
Много добър обзорен материал, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още