IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маркели ЕАД е поискало откриване на производство по несъстоятелност

Дружеството е собственост на Хиберния Витела АД, чиито облигации за 10 млн. евро са изцяло записани от Централна кооперативна банка

12:51 | 22.07.11 г. 1
Маркели ЕАД е поискало откриване на производство по несъстоятелност

Казанлъшкият производител на мляко и млечни продукти Маркели ЕАД е поискал на 21 юни откриване на производство по несъстоятелност, показва Търговският регистър. Производството е преустановено, а собственият капитал на дружеството е отрицателен в размер на 5,92 млн. лв. към края на 2010 г.

Маркели ЕАД е собственост на Хиберния Витела АД, от която 70% притежава Холдинг Нов Век АД.

В края на миналата година Хиберния Витела АД е издала облигации на стойност 10 млн. евро, изцяло записани от Централна кооперативна банка. Освен това задължение, дружеството дължи още 2,93 млн. лв. на ЦКБ към 31 декември 2010 г.

Активите на Хиберния Витела АД са 23,2 млн. лв. в края на 2010 г., от които 20,2 млн. лв. са вземания от свързани лица. От тези 20 млн. лв., 2,54 млн. лв. са вземания от мажоритаря Холдинг Нов Век.

Останалата част от вземанията е трудно събираема, тъй като дъщерните дружества са с отрицателен собствен капитал, който по данни на Хиберния Витела АД към 31 декември 2010 г. е 5,9 млн. лв. за Маркели ЕАД, 100 хил. лв. за Сердика Сливен АД, 7,7 млн. лв. за Витела нет ЕООД и 313 хил. лв. за Млечен път АД.

Поради влошеното финансово състояние на дъщерните дружества и фактът, че активите на дружеството са вземания от тях, КФН отказа да  потвърди проспект за публично предлагане на облигации на Хиберния Витела АД на 13 юли 2011 г.

В аргументите на КФН дори е записано, че на 12 и 13 февруари 2011 г. множество електронни медии са публикували информация, че производствената база на Маркели ЕАД в гр. Казанлък (дъщерно дружество на Хиберния Витела АД) е била подложена на разграбване, като е демонтирана оградата и са разрушавани сградите на дружеството - изваждана е арматура и други метални части за скрап. Посочва се, че предвид опасността за населението от недоразрушените сгради, служители на община Казанлък са уведомили собственика да разруши сградите на предприятието, но той е отказал да извърши това.

КФН отчита и влошаване на финансовото състояние на собственика на Хиберния Витела АД, а именно Холдинг Нов Век. Собственият капитал на холдинга е отрицателен в размер на 5 млн. лв. към 31 март 2011 г.

ЦКБ и Холдинг Нов век АД инвестират в Татарстан, което е друго общо между двете дружества, освен облигационната емисия на Хиберния Витела АД. От 2008 г. Химимпорт АД (от чиято икономическа група е ЦКБ) притежава дял в Татинвестбанка. Според вчерашна информация в медиите ЦКБ е купила малка банка в Татарстан, но не е ясно дали става въпрос за същата, а ЦКБ не е разкривала информация за придобиването.

От своя страна Холдинг Нов Век АД притежава 100% от капитала на ООО Енергопроект Татарстан, оценени към 31 март 2011 г. на 3,93 млн. лв., както и вложение за 1,4 млн. лв. в ДФА/Е ООО Татарстан.

Едно от двете дружества вероятно е приемник на придобитото през 2007 г. БИТ ООД - гр. Казан, република Татарстан, за което няма данни да е продавано от холдинга.

Предметът на дейност на БИТ ООД е работа за Татинвестбанк, а именно разработка, производство и обслужване на програмни апарати за автоматизация на банкови и счетоводни дейности, разработка, производство и обслужване на изчислителна и компютърна техника, внедряване и обслужване на електронно-банкови технологии в банката.

Самият Холдинг Нов Век АД също има облигационна емисия за общо 6 млн. евро с падеж през 2013 г. Това е и третата връзка с Химимпорт АД, тъй като УПФ ЦКБ Сила е вложил 2,8 млн. лв. в облигации на Холдинг Нов Век АД по данни към 31 декември 2010 г. ПОАД ЦКБ Сила е част от групата на Химимпорт АД.

Холдинг Нов Век АД притежава и 5% от капитала на Параходство Българско речно плаване АД, оценени на 7,7 млн. лв. към 31 март 2011 г., като параходството също е част от групата на Химимпорт АД.
 

Свързани компании:

Холдинг Нов Век АД-София - облигации(6N3A)

Химимпорт АД(CHIM)

Холдинг Нов Век АД(HNVK)

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ПИЧ
преди 12 години
Toзи холдинг Нов век е една тотална екзотикаот Мляко, до енерго и до ТатарстанИ за капак преди месец (юни.2011) искали да пласират облигации, да щипнат парите, а фирмите им се разграбват от *** за скрап.Тотални ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още