IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Параходство БРП с близо 50% ръст през първото полугодие

Приходите от продажби на дружеството за периода се увеличават с 24% на годишна база

16:39 | 30.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Параходство БРП с близо 50% ръст през първото полугодие

Приходите от продажби на Параходство Българско речно плаванe АД за полугодието се увеличават с 24,4% на годишна база до 21,184 млн. лв., показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

Нетната печалба на компанията през първата половина на годината нараства с 47% на годишна база до 1,252 млн. лв.

През второто тримесечие продажбите на дружеството растат с 20,3% на годишна база до 11,097 млн. лв, а печалбата се повишава с 20,4% до 625 хил. лв.

През настоящата година приходите на дружеството ще се влияят основно от остатъчното влияние на глобалната криза и темповете на излизане от нея за отделните браншове на икономиката и  потреблението като цяло, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

Тенденциите, които могат да се развият при отделни групи най-масови товари по р. Дунав за следващия 3-месечен период са следните, се посочва в доклада:

Зърнени храни – От началото на юли започна масиран износ на зърнени култури от българските дунавски пристанища: ечемик, рапица и жито за пристанище Констанца и рапица за Германия. Добрата реколта в България през тази година е основна предпоставка за засиления интерес към тонажа за превоз на зърно. Навлата са по-високи от тези от предходната година и свободен тонаж трудно се намира. За разлика от България, износ на жито от Сърбия и Унгария не е започнал. Тъй като няма никакво предлагане на зърно за превоз от тези държави, навлата  остават в трайно ниска позиция, където те ще задържат до появата на пазара на новата реколта от царевица, най-рано през втората половина на месец септември.     

Руди, пелети и кокс – Забелязва се умерена  заетост  на флота при превозите на руди, пелети и кокс.  Два от основните потребители на тези суровини в долната част на реката – US Steel Smederevo и Arcelor – Галац, са намалили значително потреблението си на руда и кокс. Свободният флот е пренасочен към превози на въглища и дървен материал за Австрия.
  
Въглища – Очаква се слабо предлагане на въглища за превоз за България и Австрия. През септември  може да се очаква оживление на пазара, тъй като освен въглищата за ТЕЦ-овете по рекета, на фрахтовия пазар ще се появят  за превоз и въглища за населението. 

Метали и производни – Запазва се обемът на предлаганите за превоз метали от България  към Австрия и Германия, както и обемът на металите, внасяни от Украйна за България. Навлата бележат леко завишение. 

Торове - Периодът на интензивно потребление на торове приключи. Очаква се слабо предлагане и единични сделки за превоз  през следващите 3 месеца.    

Акциите на Параходство БРП приключиха без промяна днешната търговия на БФБ на ниво от 1,10 лв. за брой, което представлява понижение от 10% от началото на годината и спад от 35% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 39,3 млн. лв.

Свързани компании:

Параходство Българско речно плаване АД(BRP)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още