fallback

БТ Инвест ГмбХ спечели конкурса за приватизацията на Булгартабак

АПСК прие офертата от 100,1 млн. евро на кандидата, като му дава срок от 15 дни да сключи приватизационен договор

11:36 | 31.08.11 г. 18

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) определи БТ Инвест ГмбХ, Австрия за победител в конкурса на един етап за приватизацията на 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на Булгартабак - Холдинг АД, София. АПСК не се възползва от възможността да не сключи сделка заради неудовлетворителна цена.

Срокът за сключване на приватизационния договор е 15 дни от датата на решението за избор, което бе обявено днес. Сделката подлежи на одобрение от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

В същия срок купувачът трябва да представи декларация за произхода на средствата си, което е задължително условие за внасянето на проекта на договор в Надзорния съвет.

БТ Инвест ГмбХ предложи цена от 100,1 млн. евро (33,29 лв. на акция), инвестиции в размер на 7 млн. лв. за срок от 2 години и предложение за изкупуване на минимални количества български тютюн за задължителния срок от пет години от 5 000 тона за всяка от 5-те години.

След направена проверка в Централен депозитар АПСК официално опровергава появило се в медиите твърдение за запорирани акции на Булгартабах Холдинг или дъщерните дружества, подлежащи на приватизация. Държавата ще получи повече от 100,1 млн. евро от приватизацията на Булгартабак, защото предвидливо изтегли 21,7 млн. лв. от паричните средства на холдинга, гласувайки си дивидент на база неразпределената печалба за минали години. Условието за изкупуване на тютюн бе с най-голяма тежест (60%) сред критериите в конкурса за приватизацията на Булгартабака. За първото полугодие на 2010 г. Булгартабак холдинг АД реализира 2,89 млн. лв. консолидирана печалба. Основната част от продажбите на холдинга са за износ, а двете му цигарени фабрики са в Благоевград и София. Досегашните доходи на държавата от холдинга бяха символични, а именно 2,3 млн. лв. от дивиденти за 2009 г., 66,5 млн. лв. за 2008 г. (дивидент на база продажбата на цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора и неразпределена печалба от минали години), 5,6 млн. лв. за 2007 г. и т.н. От тези суми делът на държавата е 79,83%. Вижда се, че от дивиденти държавата получава по едва няколко милиона на година, като се изключи дивидентът за годината, в която бяха продадени цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора.  В началото на 2005 г. British American Tabocco предлагаше 250 млн. евро за фабриките в София, Благоевград и Пловдив, като директорите на Булгартабак можеха да финализират сделката. За провала на приватизацията тогавашният вицепремиер Лидия Шулева обвини опозицията и ДПС. Тогава Шулева заяви, че "след две години цените на българските и вносните цигари почти ще се изравнят, а българските фабрики няма да са в състояние да достигнат качеството на производство на чуждестранните". С влизането на България в ЕС акцизът на местните и вносните цигари бе изравнен, което премахна конкурентното предимство на Булгартабак и съответно цената му вече е по-ниска. Но държавата компенсира по-ниската цена с факта, че вече няма преференциален акциз.

Свързани компании:

Плевен-Булгартабак АД (отписано)(4PQ)

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 11.09.22 г.
fallback