IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкупуването на тютюн с 60% тежест в приватизацията на Булгартабак *

Сделка няма да има, ако предложенията са под минималната справедлива цена, определена от консултанта

11:56 | 26.04.11 г. 14
Изкупуването на тютюн с 60% тежест в приватизацията на Булгартабак *

Изкупуването на тютюн е с 60% тежест в приватизацията на Булгартабак холдинг, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) на пресконференция днес.

Сделка няма да има, ако предложенията са под минималната справедлива цена, определена от консултанта, съобщиха от агенцията. Според консултанта е по-добре да не се слага минимална цена, защото предложението на всеки кандидат ще гравитира около тази цена, затова тази справедлива цена не бе обявена.

В приватизацията могат да участват стратегически и финансови инвеститори. Конюнктурата на пазара на изкупуване на тютюн няма да се приема за форсмажор.

Ще бъде приложен едностепенен конкурс, с критерии за допустимост.

Като стратегически инвеститори могат да бъдат такива, които са по-големи от Булгартабак холдинг, за да „не продадем коня на кокошката“, коментираха от агенцията.

Според консултанта в момента има 3 стратегически инвеститора и 3-4 финансови с много сериозни интереси. Много от стратегическите са изплашени и един дори се пошегувал "вие да не сте го национализирали, че отново го предлагате".

По неофициална информация тримата стратегически инвеститора са KT&G, Philip Morris и Japan Tobacco.

Стратегически са инвеститорите с приходи над 1 млрд. евро за всяка от последните 3 години, капацитет за 12 хил. тона тютюн годишно и 35 млрд. къса цигари годишно. Те трябва да са обработили не по-малко от 10 хил. тона и произвели не по-малко от 20 млрд. къса за последната финансова година.

Финансовите инвеститори трябва да притежават финансови активи или да управляват финансови активи за не по-малко от 1 млрд. евро за всяка от последните 3 години. Те трябва също да имат собствен капитал не по-малко от 30 млн. евро, ако управляват чужди активи.

В критериите за оценка с 35 точки участва покупната цена. С 60 точки от общо сто е изкупуването на тютюн. Изкупуване на минимални количества на български тютюн за период от 5 години е с 25 точки. С 15 точки ще бъде оценено предложение за изкупуване на тютюн за срок над 5-годишния задължителен. Също с 15 точки е изкупуване на минимално количество за срока над пет години. 5 точки са за минимален размер на авансово плащане за изкупуване на български тютюн. Също 5 точки са за инвестиции до 2 години.

Ако приватизацията на Булгартабак беше достигане на цена, отдавна щеше да има сделка, но има доста политически и икономически изисквания, които ние отразихме, съобщиха от АПСК.

Социалните ангажименти не са критерии, защото ще бъдат твърдо заложени в проекта на договор, като няма да имат право да се предоговарят. Те включват запазване на средносписъчния състав на персонала.

Срокът за подаване на оферти ще е 110-тият ден от датата на обнародване на решението на АПСК в Държавен вестник. Депозитът за участие е 10 млн. евро. От агенцията уточниха, че имат разговор с Държавен вестник и ще публикуват решението бързо.

*Видеоматериал от пресконференцията можете да свалите от тук. Добавено на 26 април 2011 г. в 15:25 ч.

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
oginvest
преди 12 години
Конкурса е за настроен за ДПС мафиотите- Ясно е ского ще се коалира Гърб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
........................->Относно 'ТАЙНАТА'' СПРАВЕДЛИВА ЦЕНА НЯМА КАКВО ДА ГОВОРИМ, та това е изписана корупционна възможност?!А ОТНОСНО ИЗПУСНАТАТА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ЧАСТ ОТ КОМПАНИЯТА НА БФБ ДОРИ НЕ МИ СЕ ГОВОРИ!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
Konsultant
преди 12 години
пълно БЕЗУМИЕ, ЧЕТА и не вярвам на ушите си!Ето отново на преден план излизат интересите на ''НЕЕТНИЧЕСКАТА'' партия, заради избирателите, на която холдинга не се приватизира повече от 10 години. Срок през, който и сърби и румънци продадоха своите тютюневи компании на оптимална цена. За сръбската фабрика се взема около 500 млн. долара, а акционерите ги наричаха МИЛИОНЕРИ?!И ето отново българския патент, вместо да използваме опита на комшиите правим безумна приватизационна схема?При положение, че отрасъла е либерализиран, има множество световни фирми, които изкупуват тютюна ни, а най-големите производители имат фабрики до границите ни, най-важния критерии ще бъде ИЗКУПУВАН ТЮТЮН? Пълен ПОПУЛИЗЪМ! ;(Та не е ли най-важно за издънения ни бюджет реалния кеш, който ще получим? Защо вече 2 години чуваме обещания за реформи в сектора и днес се разбира, че нови 150 милиона /непредвидени в РБ/ ще потънат отново в тази дупка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Приватизация по сръбскиБелград прилага най-прозрачната схема на раздържавяване в Източна ЕвропаСамо, че тука сценария е "Приватизация по български" - справка БТК ! Ама без да хвърлят огризки на БФБ-то...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Батя
преди 12 години
финта, а не мислиш ли че това колко БГ тютюн да се вкарва и колко внос не е някаква си прищявка. Има значение за вкуса на цигарите. И кво, дай да вкарваме 100% бг тютюн и да прецакаме цигарите и износа си?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
Lemon's
преди 12 години
Некадърници!!!Една година ли ви трябваше да измислите тази глупост, едва ли някъде по света е имало такава *** процедура за продажба?Гърция започва да продава острови т.е. собствената си земя без "конкурс и ангажимент" , а наще тук се чудят каква тъпотия да измислят. *** отдавна цигареното производство няма нищо общо с изкупуването ехоооооооо АП....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
"Сделка няма да има, ако предложенията са под минималната справедлива цена, определена от консултанта"Тази цена може да се окаже и подвижна. Например сега са изчислили Х, после обаче виждат че най-доброто предложение е Х - 10% и си казват "опс, допуснахме грешка в дисконтираните парични потоци, нещата се смениха за 4 месеца, добре справедливата цена е Х- 10%".Системата е гъвкава и подходяща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
FINTA
преди 12 години
Toва пък е едно от най-добрите решения. По този начин ще се спре субсидирането на Тютюна! Ако вкарат и клаузи да се работи с изцяло български тютюн би било още по-добре! Но май станаха много ако..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Някой още да си мисли, че ДПС е вън от играта ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
Isumu
преди 12 години
Не бързайте с коментарите! Още нищо не е продадено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още