IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

100,1 млн. евро дава единственият кандидат за Булгартабак

БТ Инвест ГмбХ е подало оферта, оценяваща тютюневия холдинг с 25% над текущата му пазарна капитализация

16:06 | 29.08.11 г. 19
100,1 млн. евро дава единственият кандидат за Булгартабак

100,1 млн. евро дава единственият кандидат за Булгартабак холдинг АД, съобщиха от Агенцията за приватизация. Офертата на австрийското БТ Инвест ГмбХ е за държавните 79,83% от тютюневия холдинг.

Оферти се подаваха днес до 15 часа. От Агенцията за приватизация бяха обявили, че в срок от 10-тина дни ще решат дали да има сделка, т.е. дали предложените 100,1 млн. евро са повече или равни на справедливата цена за холдинга, която не бе публично оповестена.

Текущата пазарна капитализация на Булгартабак холдинг АД е 203 млн. лв., или малко над 100 млн. евро. Тъй като офертата на БТ Инвест ГмбХ е за 79,83% от холдинга, това оценява Булгартабак на общо 125,39 млн. евро (245,24 млн. лв., или 33,29 лв. на акция при цена затваря днес от 27,50 лв. за брой), тоест с близо 25% над текущата пазарна капитализация.

Предложението на инвеститора за изкупуване на минимални количества български тютюн за задължителен срок от пет години е за 5000 тона за всяка от 5-те години, а предложението за инвестиции за следващите две години е 2 млн. лева през първата година и 5 млн. лева през втората година.

В началото на месеца стана ясно, че регистрираното в Австрия БТ Инвест ГмбХ остава единствения кандидат за приватизацията на холдинга след отказа от надпреварата на Бритиш-Американ Табако (Холдингс) Лимитед и преди това на Си Би Фемили Офис Сървис ГмбХ, Австрия. Документация за участие в приватизацията на Булгартабак бяха закупили 10 фирми.

Ако приеме офертата държавата ще получи повече от 100,1 млн. евро през 2011 г. за дела си в холдинга, тъй като вече получи 42,4 млн. лв. дивидент (21,7 млн. евро), гласуван на 23 юни 2011 г. Брутният дивидент на една акция бе 7,192 лв.

В края на 2009 министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви пред журналисти, че базата, от която ще започне продажбата на Булгартабак, е деветцифрена сума в евро, т.е. поне 100 млн. евро.

Тогава той допълни, че цената е въпрос на състояние на компанията към момента, на пазарна конюнктура и на интерес от инвеститорите. Очакването му бе приватизацията да е факт до средата на миналата година.
 

 

Свързани компании:

Плевен-Булгартабак АД (отписано)(4PQ)

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 3
Itrade
преди 12 години
Мотото на Герб : Грабим България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
Ogibogi
преди 12 години
Само сградата на Булгартабак в центъра на София струва толкова...пак ще правиме подаръци на някой! Сърби, румънци...си продадоха за по милиард техните предприятия за цигари, а ние какво правиме?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
това е ясно - то целият грабеж или според някои партийни шмекери казано на техен език "приватизация" се осъществи по тоя начин - ама знаете ли какво грабежът продължава с пълна сила ..... *** крадлива долна гадна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 2
Konsultant
преди 12 години
ЗДРАВЕЙТЕ, единствения начин по който щяхме да разберем истинската цена е ако беше през борсата!Но тя не случайно не мина от там, а процедурата много прилича на придобилата печална известност от по-стари времена 'ПРЕГОВОРИ С ПОТЕНЦИАЛЕН КУПУВАЧ''!нЕ СЛУЧАЙно се отказаха всички, вкл. и стратегическите мултинационални компании.ТЪЖНАТА ИСТИНА Е, ЧЕ БТХ СЪЩО КАТО БТК Щ БЪДЕ ПРОДАДЕНА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НА СПЕКУЛАНТИ, КОИТО СЛЕД ТОВА ЩЕ Я ...!;-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 2
Konsultant
преди 12 години
Уважаеми Хендехох /каквото и да значи/, да прав сте, че беше при БТК, НО САМ ДОКАЗВАТЕ ПРАВОТАТА НА ДУМИТЕ МИ! МИНОРИТАРНИЯТ ПАКЕТ АКЦИИ НА БТК, ДОКАЗА КАК ПРИ ЕДИНСТВЕНИЯ ПАЗАРЕН, ПРОЗРАЧЕН И РАВПОПОСТАВЕН НАЧИН ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ, А ИМЕННО БОРСОВАТА СЕ ПОСТИГА МАКСИМАЛНО УЧАСТИЕ И ДОХОДНОСТ ЗА ДЪРЖАВАТА! Разбира се Вашие интереси може би са други ....?ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ЦЕНИТЕ НА АКЦИИТЕ НА БТХ, ТО ПРЕЗ 2005 Г. МАКСИМАЛНО ПРЕТЕГЛЕНАТА ЦЕНА Е 45 ЛВ./АКЦИЯ И ТОВА Е РАЛНАТА И СТОЙНОСТ!Иначе ми е много познат стила Ви .., бихте ли ми помогнали да се сетя? А ДА СЕТИХ СЕ. ТОВА Е СТИЛА НА ТЕЗИ ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ, КОИТО ПРЕЗ 1987/88 Г. БЯХА ИЗПРАТЕНИ ОТ ПАРТИЯТА МАЙКА НА КУРСОВЕ ПО ПОЛИТ ИКОНОМИКА!с УВАЖЕНИЕ ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
нее само това - да приватизираш държавен монопол е пълно самоубийство - само най- големите *** го правят !!! ония ***-комик наречен финансов министър е получил нарежданият си да продава - да му се невиди тия ше ни върнат 40 години назад ..... Бьлгария е превърната в истински БАНТУСТАН Какво остана от велика България????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 3
SEBULBA
преди 12 години
ПОРЕДНАТА КРАЖБА !!! Криза, не-криза, реалната цена тука е над 400 000 000 ЕURДа припомним за колко мина подобна сделка в Сърбия (при това техните предприятия са по-малки, Сърбия не е член на ЕС, и сделката беше само за 60% от акциите им!):Бритиш Американ тобако и Филип Морис купиха Дуванска индустрия (Ниш и Врание) за 518 милиона евро "Ама това са "БРИТИШ АМЕРИКАН ТОБАКО" и "ФИЛИП МОРИС" , а не наш'та офшорка. Да го духа мат'ряла!---------------------------------------------------------------Нямам и не съм имал акции от БТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 7
първи стъпки
преди 12 години
Ти лично колко акции си купи от този подарък и имаш ли по-добра оферта? По принцип човек, отхвърлящ дадено предложение е длъжен да даде по-добро! За Костов, Царя и т.н да говориме какво са можели е просто нелепо - защо не са го продали? Та нали Костовото правителство го плюехме за комисионни, имаше и си министър 10%. И първият принцип на пазарната икономика гласи, че едно нещо струва толкова, колкото е готов някой да даде. Освен това дори да е вярно това за Костов и Царя ако на мен са ми предлагали за апартамента някога 1300 Евро на квадрат не значи , че сега струва толкова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
йосиф
преди 12 години
А Боинг продадоха само 1 самолет за 200 млн..а ние цял един холдинг....абсолютна излагация.Как може такова нещо.... като можеше костов да я продаде за 1 млрд , а не го е направил сега Костов и красивото у правителство дължи 800 млн. на българите и да бъдат така добри да ги дадат....като е можел царя да продаде за 400 млн. а не го е направил да бъде така добър да даде разликата ...а сега се сърдим защо се продава за 200 млн... ами сигурно толкова струва бе момчета .... Аз не мога да разбера защо във всичко се търси само лошото и се хленчи непрекъснато.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 8
хендехох
преди 12 години
Konsultant, това за 110% от номинала беше при БТК, не при Булгартабак.Преплитат ти се популитките знания, но тук има знаещи хора. Ходи да пропагандираш по други форуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още