IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезпеченията на държавата върху активите на Булгартабак са за 450 млн. евро

Справедливата цена за холдинга според консултанта по приватизацията "Ситигруп" е била в рамките на 82,7-122,8 млн. евро, разкри шефът на АПСК Емил Караниколов

17:32 | 14.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Обезпеченията на държавата върху активите на Булгартабак са за 450 млн. евро

Обезпеченията на държавата върху активите на "Булгартабак Холдинг" - сгради, машини, имоти и други - са на обща стойност около 450 млн. евро (т.е. над 4 пъти повече от цената за приватизация на компанията от 100,1 млн. евро), които"тежести" са за около 10 години напред .

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов по време на проведеното днес изслушване на ръководството на агенцията от парламентарната комисия по икономика и енергетика относно сделката за Булгартабак.

Караниколов информира, че към 7 септември наличните средства (кеш) в холдинга са били 29,86 млн. евро (58,4 млн. лева). С част от посочената сума би трябвало да се реализира и предварително определената инвестиционна програма за годината. В същото време компанията има дългосрочни задължения за изплащане в размер на общо 18,4 млн. евро и й предстои кампания за изкупуване на тютюна.

Същевременно днес АПСК е изпратила писмо за блокиране на 3,5 млн. лева финансови обезпечения, като очакванията са за дивидент за държавата в края на годината от около 5,5 млн. лева.

В отговор на въпроси на депутати шефът на Агенцията за приватизация съобщи, че така наречената "справедлива пазарна цена", определена от консултанта "Ситигруп" е в рамките на 82,7-122,8 млн. евро, така че е "постигната една много добра цена по сделката".

От централното ръководство на КНСБ посочиха, че всички техни социални искания са залегнали в приватизацинния договор, но пък при евентуално тяхно неизпълнение неустойките не са достатъчно високи.

Емил Караниколов каза в тази връзка, че размерът на неустойките е бил един от малкото въпроси, по които предварително е било обявено, че може да се преговаря с потенциалните инвеститори и това е станало на практика.

Депутатът от Коалиция за България и бивш министър на икономиката Румен Овчаров отново обърна внимание на въпроса, че не се знае кой всъщност е купувачът на "Булгартабак Холдинг". Караниколов от своя страна подчерта, че собственикът е дъщерната фирма "БТ Инвест ГмбХ" на "руския инвеститор".

Шефът на приватизационната агенция добави, че като собственици в "БТ Инвест ГмбХ" не фигурират българи, според представените документи в агенцията. Инвеститорът е представил в АПСК и изискваната декларация за произход на средствата, която сега се проверява от ДАНС.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев изрази задоволството си от така сключената сделка за "Булгартабак Холдинг", която "отваря перспективи за развитие на дружеството, и то със солидни гаранции". Той коментира, че при големи компании "всъщност крайният собственик много трудно може да бъде разкрит" и че "прозрачността си има нива, важното е ангажиментите да се изпълняват".

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
От ДПС са нещо доста щастливи... ...пфууу вони, та се не трае....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още