IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможни ли са обещаните от АПСК обезпечения върху активи на Булгартабак?

Обезпеченията в полза на държавата на стойност 450 млн. евро, като защита при неизпълнение на приватизационния договор, са на практика почти неосъществими

13:06 | 20.10.11 г. 5
Възможни ли са обещаните от АПСК обезпечения върху активи на Булгартабак?

Обезпеченията на държавата върху активите на Булгартабак Холдинг - сгради, машини, имоти и други - са на обща стойност около 450 млн. евро (т.е. над 4 пъти повече от цената за приватизация на компанията от 100,1 млн. евро), които "тежести" са за около 10 години напред.

Това заяви през септември изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов по време на изслушване на ръководството на агенцията от парламентарната комисия по икономика и енергетика относно сделката за Булгартабак.

“Сега предстои плащане на цената, след което ще има запориране от страна на българската държава на имуществото на Булгартабак, за да може да гарантираме изпълнението на договора”, обясни през миналия месец председателят на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация Юлияна Ненкова.

Темата за обезпеченията бе повдигната във форума на Investor.bg, след като сделката за продажба на 79,83% от холдинга вече е факт, но обещанието за обезпеченост на държавните интереси с 450 млн. евро вероятно никога няма да се реализира защото просто няма как държавата или БТ Инвест ГмбХ да направят залог на сгради, машини, имоти и каквото и да е друго.

Причината е, че Булгартабак холдинг АД не е само с един собственик. И това, което още повече усложнява нещата е, че дъщерните му дружества в София, Благоевград и Плевен също не са с един собственик, като имат много акционери, а акциите и на 4-те компании се търгуват на БФБ-София.

Единствените, които могат да разрешат на БТ Инвест ГмбХ или държавата да правят залог на имущество са именно дребните акционери. БТ Инвест ГмбХ няма право да гласува подобно решение на общо събрание на акционерите, тъй като е заинтересована страна. Държавата пък няма никакво право, тъй като вече дори не е акционер.

Вглеждайки се в списъка на миноритарните акционери в Булгартабак холдинг АД се вижда, че Корпоративна търговска банка АД притежава 8,1%, което е близо половината от 20,17% акции извън БТ Инвест ГмбХ, които именно ще могат да гласуват за подобни залози.

На общо събрание обаче традиционно не отиват стотиците акционери, като например на последното общо събрание са присъствали 88,3% от капитала, тоест КТБ, държавата и акционери държащи 0,37%. Вижда се, че КТБ ще има решаващ глас, ако въобще се стигне до подобно гласуване.

По вероятно е държавата да е дала обещанието за обезпечение за 450 млн. евро върху активите на Булгартабак холдинг само за да успокои страстите преди приватизацията.

Дори и подобно решение да бъде одобрено от КТБ и да влезе в сила, то няма да бъде одобрено от миноритарните акционери в Благоевград-БТ, София-БТ, Плевен-БТ и другите дъщерни дружества.

Възниква въпросът дали Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол не е знаела предварително, че практически няма как да получи залог върху сгради, машини, имоти и каквото и да е друго.

Единственото, върху което може да получи залог е върху акциите на БТ Инвест ГмбХ в Булгартабак холдинг АД или върху самото БТ Инвест ГмбХ, но такава вероятност не се споменава.

До редакционното приключване на статията от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол не отговориха на поставените в материала въпроси.

Свързани компании:

Плевен-Булгартабак АД (отписано)(4PQ)

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolait
преди 12 години
я пропуснал съм тази дискусия, но ПЪЗЕЛА за БТ започва да се подрежда! Ама какво ли значение има, на никой не му пука?! И да му пука все тая! Аман от наглост в тая държава.........Впрочем чакам с "нетърпение" виртуозите" в БДЖ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 12 години
Кой закон е по-важен като въпрос въобще не стой. При приватизация - "едноименния" закон е специален спрямо другите такива....значи се прилага ТОЙ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Натрий
преди 12 години
Като нищо са нямали хабер. Тези пичове си гледат Търговския закон и техните си специални закони. Ей затова трябва да се иска и становището на КФН при подобни сделки. Да не говорим, че стои въпросът кой закон е по- важен този който казва, че търговото е задължително или, че при при приватизационни сделки няма търгово. А, де?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Разобличаването е благодарение на форума, както пише и в статията. Пратих запитване до АПСК, засега мълчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
Браво Марияне, добре ги разобличи тия мушмороци от АПСК.Сега им пратете запитване да видим как ще се оправдават и шишалкавят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още