IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цв. Бориславова: Не виждам причина да отписваме БАКБ от борсата

Банката представи новия си мениджмънт, като цели да трансформира кредитния си портфейл от строителство към зелена икономика и европейски проекти

12:34 | 05.12.11 г. 8
<p>
	Цветелина Бориславова.<em> Снимка: БТА</em></p>

Цветелина Бориславова. Снимка: БТА

Целта ни е БАКБ да се превърне в зелената банка на България, заяви Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, по време на пресконференция на банката.

Мисията ни ще бъде да подпомагаме развитието на зелената икономика чрез предоставяне на кредити и други банкови продукти с благоприятни условия за бизнес начинания, свързани с енергийна ефектиност, опазване на околната среда, алтернативно земеделие, възобновяеми енергийни източници  и устойчива градска среда, сподели Бориславова.

Предвижда се изграждане на две нови направления в банката, като едното е виртуална банка. Второто ново направление е за сътрудничество с международните финансови институции и европейските фондове. Ще се предлагат продукти според спецификата на отделните оперативни програми и комбинация от кредити и консултации през целия проектен цикъл.

Нашата цел е да трансформираме кредитния си портфейл от строителство към зелена икономика и европейски проекти, заяви банкерката.

”Въпреки кризата пазарът на банковите продукти расте с 9-10% от декември 2008 г. до декември 2011 г.”, заяви Илиан Георгиев, член на Управителния съвет и директор Кредитиране в БАКБ. Той уточни, че банката ще кредитира физически лица чрез жилищни и потребителски кредити.

”Капиталовата адекватност на БАКБ през октомври е 21,6% при средни нива за страната от 17,5%. Дори 17,5% е една доста висока адекватност, много по-висока от тази за европейските банки. Нашата ликвидност е много добра за момент на криза, която е видимо, че ще продължи по-дълго време”, заяви Бориславова.

От началото на 2011 г. привлечените средства се увеличават с 36%, основно от домакинства, където ръстът е с 47%. Успешното увеличение на капитала с близо 50 млн. лв. е една от причините да заявим, че ще изпълним плановете си, смятат в БАКБ.

БАКБ обяви и че премества централата си, като тя ще е на ул. Славянска 2 в София. Старата централа на ул. Кракра вероятно ще бъде отдадена под наем.

Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
stat counter
преди 12 години
Мисля че Патилан успешно работи за прозвището българският Рубини;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Цветелина Бориславова: Не се притеснявайте за депозитите!Левът е фиксиран към еврото, успокои банкерката..В Брюксел пък успокоиха топката и казаха: Спокойно еврото е фиксирано към лева... и кръгът се затвори господа съдебни заседатели, както казва Остап Бендер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Обективната истина е, че стигне ли се до разпад на евро-зоната, БНБ няма да може да спаси еврата на българите. Теоретично е възможно да спаси голяма част от валутния резерв, но не целия. Но той ще трябва да подпира лева, а пари за милиардите евра спестявания няма да има. БНБ няма да може дори да напечата левове, за да ги даде срещу еврата, защото тези левове няма да имат покритие. Една масова криза със спестяванията, освен че ще разори много спестители, почти сигурно ще срути и банковата система, поради масовия тегления на пари, както и поради пълно разместване в балансите на активи и пасиви, деноминирани в евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Интересен е въпросът защо България не се готви за изчезването на еврото. Великобритания има собствена валута, при това не във валутен борд към еврото. Въпреки това, се готви, и го обявява публично. А ние сме се заварили към еврото и не правим нищо. Левът практически е евро и ако едното потъне, потъва и другото. Защо никой в тази страна не гледа към тази най-голяма заплаха и за икономиката, и за цялото ни общество? Някъде около 10 милиарда евро на български спестители предстои да изгорят.По БТВ......Хърсев, изрече една грандиозна лъжа, с която подведе хората, имащи спестявания в евро. Беше казано, че ако се разпадне евро-зоната, тези пари автоматично ще се превалутират в марки. Това е изключителна манипулация, която може да служи само за успокояване на народа, та да не си изтегли и обмени парите в нещо друго!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Ебльо Еблев
преди 12 години
Таз баМка голяма работа .От 88 кинта през 2007 г. сега е вече само 3 кинта акцииката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ivasilev1
преди 12 години
Централата на Кракра вече се отдава под наем - 7600 Е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
hariton
преди 12 години
Един съвет от мен. Искат ли бърз пазарен пробив, да заложат на електронното портмоне от типа PayPass. Няма по-смотан персонал от българските касиерки, които в мнозинството си са съкратени даскалки, чиновнички и др. далечни заняти. Не само са мотляви, но правят греши, а и редовно се получава ситуацията "Ама така нямам дребни да Ви върна. Чакайте да изтичам до колежката"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още