IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчев бряг АД иска дефиниция на понятията „преместваем” и „поставяем” обект

Неефективното прилагане на законите отключва всички кризи в курорта, заявява изпълнителният директор Златко Димитров

19:59 | 15.12.11 г.
Слънчев бряг АД иска дефиниция на понятията „преместваем” и „поставяем” обект

Слънчев бряг АД настоява за незабавни законодателни промени, които да регламентират строги  правила в търговските дейности, временните обекти и начините за стопанисване на инфарструктурата в туристическия комплекс.

"Несъвършенствата в законите и невъзможността те да се прилагат ефективно отключват всички кризи и пораждат напрежение в курорта", каза на работна закуска с журналисти Златко Димитров, изпълнителен директор на дружеството.

Димитров встъпи в длъжност като изпълнителен директор на Слънчев бряг АД  през ноември тази година, след като в продължение на две години беше председател на Съвета на директорите на курорта. Правомерността на предприетите през миналия сезон мерки се доказа от резолюция на Върховната административна прокуратура, според която всички мерки за сигурност, контролен режим и транспорт, въведени в Слънчев бряг, са законоосъобразни, уточнява Димитров.

За да организира успешен туристически сезон и през следващата година, ръководството на дружеството се нуждае и от законодателна подкрепа. Предложенията си за промени в законите то е отправило до ангажираните държавни институции, провело е редица срещи с техни представители, стана ясно на срещата.

ЗУТ и незаконните обекти

"Реализацията  на предложенията си считаме за крайно наложителна и дори много закъсняла", каза Златко Димитров.  "Най-наболелият проблем на всички туристически комплекси в страната е точното регламентиране на търговските дейности и временните обекти", посочи Димитров.

+За неговото решаване все още няма законодателна воля, тромаво и неефективно е и прилагането на закона", отбелязва той.

"През последните 15 години в Слънчев бряг се нароиха стотици незаконни обекти, сега техният брой надхвърля 800. Огромни ресторанти се ширят по централните площади и градинките, кичозни сергии и бараки оформят непреодолима стена и спират достъпа до плажовете. Въпреки че са абсолютно незаконни те продължават да работят необезпокоявани без собствениците им да плащат наем. Премахването на незаконните постройки винаги е срещало съпротива. То е неизгодно за някои бизнес кръгове, които искат от хаоса да извлекат незаконни печалби. За въвеждането на ред съществуващата нормативна база не помага", оплаква се изпълнителният директор.

Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още