IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчев бряг АД иска дефиниция на понятията „преместваем” и „поставяем” обект

Неефективното прилагане на законите отключва всички кризи в курорта, заявява изпълнителният директор Златко Димитров

19:59 | 15.12.11 г.
Слънчев бряг АД иска дефиниция на понятията „преместваем” и „поставяем” обект

В началото на изминалия туристическия сезон е възстановен емблематичният за комплекса централен мостик. В неговата рехабилитация дружеството е вложило 350 хил. лв. и така е върнало на посетителите любимото им място за разходки, изоставено и станало дори опасно през последните години. Мостикът дава възможност на местното население да възроди един основен поминък и да осигури на летовниците разходки  с лодки и пътуване по море.

"Слънчев бряг" АД е собственик на материално-техническа база в Слънчев  бряг – Изток с балансова стойност в размер на 55,451 хил. лв. и оценка на активите 110 млн. лв. 

За да се намалят разходите в  поддръжката на инфраструктурата са привлечени и нейните ползватели – хотелиери, ресторантьори, търговци, които имат интерес от обновяването й.  През първото деветмесечие на 2011 г. Слънчев бряг АД е реализирало икономия от разходите по дейността си в размер на 2,7 млн. лв., съобщиха от дружеството.

„Разбирам несъгласието на хотелиерите с методиката на формиране на такса инфраструктура, може би ще трябва да се потърси нова формула”, каза Златко Димитров. Хотелиерите недоволстват и от факта, че те трябва да плащат за инфраструктура, а другите фирми, които работят на територията на комплекса – не.

Бъдещият статут на инфраструктурата на комплекса се обсъжда и в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Изключен е обаче вариантът тя да бъде подарена на община Несебър, категоричен беше Златко Димитров.

През тази година дружеството е планирало да събере поне 50% от дължимите инфраструктурни такси, а именно 2,5 млн. лв. Събраната сума обаче възлиза на едва 315 хил. лв. Въпреки това финансовите отчети бележат ръст на приходите. Само през първите 9 месеца на 2011 г. те са с 883 хил. лв. повече спрямо същия период на 2010 г. Най-много е увеличението при събраните суми от контролния режим в комплекса – с 207 хил. лв. повече от миналата година.

Така "Слънчев бряг" АД успява да намали нетната си загуба до 3,3 млн. лв за деветмесечието на 2011 г. и дружеството приключва със загуба от 1,6 млн. лв. при 4,9 млн. лв. за същият период на 2010 г. Това е доказателство, че мерките, предприети от Съвета на директорите, са ефективни и преустановяват тенденцията за невярна счетоводна отчетност и постоянно натрупване на загуби.

"Слънчев бряг" АД е публично дружество със 75% държавно участие. За последните 12 месеца акциите му поевтиняват с 24% до 3,8 лв. за брой и 7,4 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Слънчев бряг АД(SLB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още