IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчев бряг АД иска дефиниция на понятията „преместваем” и „поставяем” обект

Неефективното прилагане на законите отключва всички кризи в курорта, заявява изпълнителният директор Златко Димитров

19:59 | 15.12.11 г.
Слънчев бряг АД иска дефиниция на понятията „преместваем” и „поставяем” обект

"Слънчев бряг" АД предлага в 7-те курортни комплекса в страната, поради особения им статут, да не се прилага чл. 56 от Закона за устройството на територията (ЗУТ) . Разрешенията за поставяне на временни обекти да се издават по предварително утвърдена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) схема с подробно описание за размерите, материалите и начина на закрепване на обектите, независимо от собствеността на терена. Сега схеми се изискват само за държавни и общински терени, посочват от курорта.

От дружеството искат в ЗУТ да има изрична забрана за разполагане на преместваеми обекти върху имоти, в които строителството е достигнало лимита на устройствените показатели. Ако обектите биха довели до накърняване на зелените площи, също не трябва да получат разрешение за поставяне.

Освен това от "Слънчев бряг" настояват Законът за Черноморското крайбрежие да предвиди изрична забрана за поставяне на обекти за хранене на плажовете, с изключение на търговия с бутилирани напитки и пакетирани храни.

Ръководството на дружество настоява и за точна  дефиниция на понятието „преместваем”  или „поставяем” обект. За да се създаде хармонична архитектурна среда, министерството трябва да утвърждава схема за единна визия на временните обекти.

"От години вече "Слънчев бряг" е изпълнен с разностилни, ръждясали и прогнили бараки от типа „бит пазар”, създаващи отблъскваща визия на комплекса. С тях дружеството е безсилно  да се справи, защото законът не прави разлика между „строеж” , „преместваем” и „поставяем” обект. Това дава основание на съда да реши, че някоя  ръждясала барака всъщност е „строеж” и заповедта за нейното премахване се обявява за нищожна", коментира практиката Димитров.

Според  предложението на акционерното дружество след като веднъж бъде утвърдена схемата за временните обекти тя да не може да се обжалва и променя. Предлага се още да не може да се оспорва и издаването или неиздаването на разрешение за поставяне. На обжалване ще подлежат само части от схемата, засягащи заинтересовани лица.

Слънчев бряг АД иска и улеснена процедура и съкратени срокове за премахване на незаконните обекти. За да не се размива отговорността между общините и държавните контролни органи, от дружеството предлагат с това да е овластена само РДНСК.

Улиците на Слънчев бряг, а и на всички големи селища в страната, са задръстени и от една по особена категория търговски обекти,  с които българският законодател отказва да се занимава. Колички, казани за царевица, боксови круши, маси и стилажи за плодове, очила, балони и др. трудно попадат под ударите на закона. Те са мобилни, бързо и безброй пъти могат да сменят местоположението си, посочват от курорта. Ръководството на дружеството смята, че при несъобразяване с общата търговска схема тези търговци трябва да се считат за нарушители на обществения ред и да подлежат на глоби и отнемане на имуществото.

Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още