IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчев бряг АД иска дефиниция на понятията „преместваем” и „поставяем” обект

Неефективното прилагане на законите отключва всички кризи в курорта, заявява изпълнителният директор Златко Димитров

19:59 | 15.12.11 г.
Слънчев бряг АД иска дефиниция на понятията „преместваем” и „поставяем” обект

"Само със законови промени и стриктното им прилагане държавата  ще може да провежда своята линия за управление и развитие на курортните комплекси", убеден е Златко Димитров.

С предложенията за промени в  ЗУТ са съгласни и от Съюза на българските архитекти. Те са включили и обобщените предложенията за промени в закона, изготвени от съсловната организация и внесени в регионалното министерство.

За да се осигури надеждна поддръжка на инфраструктурата в комплекса, се предлага и промяна в статута му от селищно образувание в курортен комплекс от национално значение. Това ще даде възможност туристическият данък да се събира целево в държавния бюджет и да се реинвестира в инфраструктурата на курорта.

"През лятото на 2011 г. Слънчев бряг – Изток, чийто инфраструктурен оператор е едноименното акционерно дружество, започна наистина да се превръща  в съвременен европейски курорт и да поправя накърнения си имидж", посочи Димитров. Той припомни, че беше разработена специална схема за разполагане на търговските обекти, съгласувана със сега действащия ЗУТ и община Несебър. Въведе се контролен режим на достъп до алеите и хотелите в комплекса, което гарантира сигурността на летовниците. Високотехнологични системи за контрол с оптична свързаност проследяват движението при 8-те контролно пропускателни пунктове и възловите кръстовища, подпомагат и работата на полицията.  Оптична инфраструктура осигурява на собствениците на обекти възможност да ползват качествени комуникационни услуги. В плановете на дружеството влиза и изграждането на безжична интернет връзка, която ще бъде достъпна за всички туристи в комплекса, стана ясно днес.

През 2011 г. е приета нова транспортна  схема, която да осигурява спокойно движение на автомобилите и туристите в  курорта. Ограничи се достъпа и движението на автомобили по велоалеята и се възпрепятства  качването, движението и паркирането на автомобили по тротоарите. Обособиха се три нови паркинга с общо 160 паркоместа, 818 паркоместа за SMS паркиране, установиха се 130 места за местостоянки за такиста. Всеки от таксиметровите автомобили е имал отличителен стикер, а всеки от водачите – фланелка с логото на Слънчев бряг АД.

"При въвеждане на новата транспортна схема "Слънчев бряг" АД обаче не успя да изпълни всичките си цели", признава Димитров. Според предварителните планове паркоместата в Синята зона трябвало да бъдат 1 122 . Върху много от хотелските паркинги са разположени търговски обекти и техните гости остават без възможност за паркиране, обясни той. За да осигури максимални удобства на летовниците и да запази добрите взаимоотношения с хотелиерите, дружеството е намалило с 304 броя парко местата в Синята зона. 

През тази пролет в Слънчев бряг – Изток са засадени 5 470 нови декоративни храсти, подменени са осветителните тела по алеите, а бордюрите на тротоарите вече са съобразени с изискванията за достъпна среда за хората с увреждания. Сега ръководството планира да възстанови съществуващото в миналото цветопроизводно стопанство, за да осигури поддръжката и озеленяването на алеите в комплекса. Старата оранжерия ще се превърне в съвременна база за отглеждане и съхранение на всякакъв вид декоративни растения, включително и рязан цвят. Новите съоръжения ще могат да ползват и хотелиери и ресторантьори за зимно съхранение на преносимите цветя.

Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още