IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролни фирми: В близките дни горивата може да поскъпнат още

Цените на горивата на бензиностанциите на „Петрол“ за последната седмица са се вдигнали с 2-3 ст./л, а на "Ромпетрол" - средно с 4 ст./л

15:39 | 20.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Петролни фирми: В близките дни горивата може да поскъпнат още

Горивата по бензиностанциите в близките дни е възможно да продължат да поскъпват. Това стана ясно от думите на представители на ръководството на вериги бензиностанции у нас. Никой от тях обаче не се нае с твърда прогноза, дори за седмица напред.

Да се прогнозират цените на горивата е много трудно, дори за кратък период от време, каза за Investor.bg изпълнителният директор на „Петрол“ АД Светослав Йорданов. Той подчерта, че днес са достигнати най-високите цени на суровия петрол от три години насам - 120,74 долара за барел. Максимумът беше през през лятото на 2008 г., когато, макар и за кратко, суровият петрол стигна 147 долара за барел.

Цените на дребно на горивата за нашия регион пряко зависят от котировките им на платц "Средиземно море", посочи Йорданов. А те се базират на FOB цените на пристанище Генуа (Италия). По думите на шефа на „Петрол“, по принцип цените на нефта са чувствителни спрямо влиянието на международни фактори, затова е „много рисковано“ да се правят прогнози.

Светослав Йорданов обясни, че цените на дребно на бензиностанциите при тях се формират на базата на цените на платц „Средиземно море“ от последните няколко дни, независимо кога са закупени горивата – например месец по-рано или са фючърси. 

Що се отнася до цените на горивата на бензиностанциите на „Петрол“, за последната седмица те са се вдигнали с 2-3 ст./л.

„След като цените на международните пазари и по-специално на Средиземноморския вървят нагоре, това няма как да не се отрази в посока повишение и у нас“. Това коментира от своя страна и търговският директор на „Ромпетрол“ Станимир Смилков. Цените на дребно на "Ромпетрол" за последната седмица са се вдигнали средно с 4 ст./л.  

Смилков също не се нае с прогноза за цените на горивата през следващите дни. Все пак обаче посочи, че е „логично да се очаква поскъпване, макар и не драстично, например с до няколко стотинки на литър“. 

Търговският директор на "Ромпетрол" също свърза повишението на цените на дребно с международната обстановка – нестабилното положение в Иран, Сирия, Гърция. По думите му, на международните котировки на петрола влияят и понижаващите се кредитни рейтинги на редица европейски страни, което прави пазарите нестабилни. 

 

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
О не, после ще излязат с широко разпространената теза, че цените на алтернативните енергоизточници са високи и затова бензина и нафтата не може да бъде евтин или другата простотия - понеже видиш ли в дизела имало задължителен процент БИО дизел следователно цената няма как да падне или даже трябва още да се вдигне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
"Светослав Йорданов обясни, че цените на дребно на бензиностанциите при тях се формират на базата на цените на платц Средиземно море от последните няколко дни, независимо кога са закупени горивата например месец по-рано или са фючърси"=====Силно се надявам същият този Светослав Йорданов също толкова убедено да поддържа тезата, че цените зависят от цените в последните няколко дни и когато петролът започне да поевтинява. Иначе това ще е поредната лъжа и шикалкавене относно формиране на цените. Ако са толкова логични нещата, да покажат методиката за определяне на цените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още