IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога компаниите на БФБ ще публикуват отчетите си в последния момент?

Много от тях го правят в последния ден, което прави потока от информация толкова голям, че инвеститорите трудно го проследяват

08:18 | 26.04.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Докога компаниите на БФБ ще публикуват отчетите си в последния момент?

Наближава крайният срок за публикуване на отчетите на публичните дружества за първото тримесечие на 2012 г. - 2 май 2012 г., като дотогава остават три работни дни. Обикновено основната част от компаниите публикуват в последния ден, което прави потока от информация толкова голям, че инвеститорите трудно смогват да го проследят.

Практиката е коренно противоположна на тази в САЩ например, където компаниите имат точно определени дни за публикуване на отчети и няма струпване само в последния ден. Т. нар. "отчетен сезон в САЩ" започва с отчета на Alcoa, който беше обявен на 10 април 2012 г.

В България до днешна дата отчетите си са публикували съвсем малко компании, в това число БТК, Феърплей Пропъртис АДСИЦ, Булленд инвестмънтс АДСИЦ, Биовет АД и други. Нито една компания от SOFIX обаче все още не е публикувала отчета си.

Все още липсват отчетите на основните борсови компании, а данните за малките са разнопосочни.

Вчера бе публикуван отчетът на Момина крепост АД, гр. Велико Търново - дружество от групата на Софарма АД. То отчита спад на продажбите с 0,26% на годишна база до 1,16 млн. лв. за първото тримесечие на 2012 г. Печалбата остава символична - хиляда лева, спрямо 5 хил. лв. за първото тримесечие на 2011 г.

Друга компания, непубликуваща консолидиран отчет, която оповести резултати вчера, е Складова техника АД, гр. Горна Оряховица. Компанията отчита 11% ръст на продажбите на годишна база до 2,63 млн. лв. за първото тримесечие на 2012 г. Печалбата се увеличава с 45% на годишна база до 42 хил. лв. за тримесечието.

Вчера бе публикуван и отчетът на Рилски лен АД, гр. Самоков, дружество с което няма сделки на БФБ-София от самото му листване. Продажбите на продукция намаляват с 20% на годишна база до 121 хил. лв. за първото тримесечие на 2012 г. Основната част от продажбите са в раздел „други“, като те се увеличават 2,5 пъти до 127 хил. лв. Загубата на текстилната фабрика е 55 хил. лв. за първото тримесечие на 2012 г., спрямо 37 хил. лв. през тримесечието година по-рано.

При нормални обстоятелства отчетът на Рилски лен АД, гр. Самоков не би представлявал интерес, но при липсата на отчетите на големите борсови компании, той е един от няколкото за деня.

Може би компаниите ни се срамуват от резултатите си и ги публикуват заедно, за да се скрият в множеството.
А може би просто няма ликвиден пазар и инвеститори, които да бъдат ухажвани с отчет в предварително определен час, няколко дни преди крайния срок.

Може би големите компании ще публикуват отчетите си на предварително определена дата, ако БФБ сложи такова изискване, в случай че дадена компания иска да е част от SOFIX например. По подобен начин пазарният оператор въведе изискване за отчети на английски език за компаниите на Основен пазар, сегмент Premium.
 

Каква е вашата позиция относно неясните дати за публикуване на отчетите на големите ни компании? Проблем ли е, че те се публикуват наведнъж в последния момент? Трябва ли да бъдат публикувани след търговската сесия?

Изпратете ни вашата позиция и аргументи – в обем между 300 и 500 думи, а ние ще ви дадем трибуна. Текстовете може да изпращате на редакционния адрес – info@investor.bg. Очакваме ви!

Свързани компании:

Складова техника АД(SLA)

Рилски лен АД(4OB)

Момина крепост АД(MKR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
bondinio
преди 12 години
Кога ще започнат? - ами никога, определен им е един ден като краен срок на всичките и са си в правото да ги публикуват когато си поискат преди този ден.Не мисля че можем да ги виним след като спазват правилата. Ако е проблем - БФБ да промени правилата така че да са по-разпределени във времето. Тогава разбира се ще има сърдити(с по-ранните отчети).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Според мен наличието на мажоритари обезсмисля цялата борса, но ... такива са пост комунистическите реалности в БГ.Иначе по-принцип би било по-добре да не публикуват наведнъж да на различни дати. Разбира се това е добра практика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
mick
преди 12 години
Едва когато компаниите са зависими от цените на акциите си. Или поне мажоритарят зависи от това. В момента, дали цената е 100 или 0 - няма значение за мажоритаря. И публикуването на отчетите е просто едно безмислено упражнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още