IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бистра Илкова: Борсата може да бъде фактор за развитие на икономиката

Купувачът на БФБ трябва да има ясна стратегия за развитие на капиталовия пазар, съобразена с нашите условия, коментира бившият изпълнителен директор на борсата

20:14 | 07.11.13 г. 2
Бистра Илкова: Борсата може да бъде фактор за развитие на икономиката

Борсата може да бъде фактор за развитие на икономиката, както е в много други държави, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR Бистра Илкова, бивш изпълнителен директор на БФБ. Тя посочи за пример борсата в Полша, където „се извършва масирано финансиране – банково и небанково. Причината за това е, че държавата там изведе капиталовия пазар в държавна политика,“ коментира Илкова.

Проблемът на българската борса според нейния бивш изпълнителен директор е, че през годините не е развита политиката на БФБ. По думите й липсата на нови емитенти е ключов проблем. Друг такъв е, че малките и средни предприятия нямат достъп до капиталовия пазар.

Някои от дружествата станаха публични през 2007 г. и оттогава няма нови емитенти“, коментира Илкова. Като причина за негативната тенденция тя посочи кризата, която се отразила „много лошо на капиталовия пазар“.

Илкова подчерта, че БФБ трябва да бъде локомотивът, които да дърпа напред развитието на капиталовия пазар. „Убедена съм, че пазарните участници ще подкрепят добрите инициативи“, коментира още бившият изпълнителен директор на борсата.

По отношение на планираната приватизация Илкова подчерта, че е важно не толкова каква цена ще бъде постигната, а каква стратегия за развитие ще представи купувачът и дали тя ще е съобразена с нашите условия. Тя подчерта, че е оптимист за бъдещето на БФБ, „която работи с добра инфраструктура и законодателство“.

Силно се надявам този, който прояви интерес към борсата, да бъде локомотивът, за да може капиталовия пазар да бъде източник на финансиране за бизнеса, включително и за малкия,“ коментира Илкова.

Тя допълни, че ролята на държавата по тази линия е „да подкрепя борсата, да говори за листаването на повече компании, да признава капиталовия пазар за източник на генериране на растеж, а защо не и да използва борсата за по-широка приватизация, както и за финансиране на по-големи инфраструктурни проекти“, коментира Илкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
rossen
преди 10 години
А нещо интересно казала ли е, или китката клишета изчерпва интервюто?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
QUANTUM
преди 10 години
Niama kak borsata da byde faktor za razwitie na ikonomikata. Po-skoro triabwa da ima realna ikonomika, za da ima borsa. Rystejyt na kompaniite wodi do ryst na akciite, a ne rysta na akciite do ryst na kompaniite i ikonomikata...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още