IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОЦК влиза в BG40 на мястото на Каолин

В индекса са още Холдинг Пътища, Енергони и Фонд имоти АДСИЦ, чиито цени са под 0,1 лв./акция

09:28 | 27.11.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ОЦК влиза в BG40 на мястото на Каолин

BG40 показа неефективността си за пореден път, месец преди БФБ-София да го прекрати и да започне изчислението на новия BGBX40.

Считано от днес от състава на BG40 отпада Каолин АД, тъй като търговията с него беше спряна, а в състава му влиза Оловно цинков комплекс АД.

BG40 замина в историята след тоталното си компрометиране. Преди 9 месеца в BG40 влезе компанията ЧЕЗ Разпределение България АД и направи индекса смешен, защото, както показа анализ на Investor.bg, само това дружество определяше 74% от стойността и движенията на индекса.

Оловно цинков комплекс АД е дружество без дейност, като за полугодието на 2013 г. има загуба от 38 млн. лв.

В индекса са още Холдинг Пътища АД, Енергони АД и Фонд имоти АДСИЦ, чиито цени са под 0,1 лв./акция.

Вчера Холдинг Пътища АД уведоми, че Съветът на директорите на компанията е поискал от съда откриване на производство по несъстоятелност. „За първи път собственият капитал на дружеството става отрицателна величина. В тази връзка, може да бъде направен обоснован извод, че дружеството има финансови затруднения, които могат да причинят неплатежеспоспособност. За изминалите три месеца от встъпване в длъжност, членовете на Съвета на директорите направиха анализ на дружеството и са убедени, че при тези финансови показатели съдът е институцията, която следва да прецени състоянието на дружеството, тъй като това ще защити интересите на акционерите и кредиторите в най-голяма степен.“, се казва в съобщението на Холдинг Пътища, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

Така се оказва, че на БФБ-София няма достатъчно ликвидни дружества, които да не са в несъстоятелност, за да може индекса да включва компании с дейност, приходи и бъдеще.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
Така се оказва, че на БФБ-София няма достатъчно ликвидни дружества, които да не са в несъстоятелност, за да може индекса да включва компании с дейност, приходи и бъдеще. - Това е и преимуществото на БФБ - читавите компании се броят на пръсти и се отличават от другите, т.е. много по-лесно можеш да си намериш къде да инвестираш успешно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още