IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ одобри сделката между КТБ и Креди Агрикол

Корпоративна търговска банка ще придобие 100% от капитала на българското подразделение на френския кредитор

15:54 | 07.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
БНБ одобри сделката между КТБ и Креди Агрикол

След като през април Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) да придобие Креди Агрикол България, сега и Българска народна банка (БНБ) даде зелена светлина за сключването на сделката.

Предложението е за покупка на 100% от акциите на Креди Агрикол България, съобщават от централната банка. Към 31 декември 2013 г. основният капитал на придобиваната банка възлиза на 92 090 621 лв., като е разпеределен в 92 090 621 броя акции с номинал от 1 лв.

Планираното придобиване КТБ ще финансира със собствени средства. Още през януари банката подписа споразумение с IUB Holding - изцяло дъщерна компания на глобалната група за финансови услуги Креди Агрикол, Франция, за придобиването на 100% от акциите от капитала на българското подразделение на френския кредитор. Тогава не бе съобщена цената на предложението за покупка, като и до този момент сумата на сделката остава неизвестна.

Припомняме, че след придобиването Креди Агрикол България ще бъде ребрандирана и ще предлага широка гама от продукти и услуги на своите клиенти, като фокусът ще бъде върху малкия и среден бизнес и търговията на дребно.

За първите три месеца на 2014 г. нетната печалба на КТБ нарасна с 18% на годишна база до 13,1 млн. лв. За същия период Креди Агрикол намалява загубата си със 727 хил. лв. до 1,571 млн. лв.

Активите на КТБ се увеличават с 8,3%, или с 562 млн. лв., за периода януари-март 2014 г. Тези на Креди Агрикол се свиват с близо 16% на годишна база, или със 76,509 млн. лв. до малко над 403 млн. лв.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
Свилен Колев
преди 9 години
Здравейте, 4f4,Благодаря за уточнението. Коригирах информацията.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
4f4
преди 9 години
Здравейте г-н Колев,допуснали сте грешка при отразяване на решението на БНБ! Никъде не е посочена цена на сделката по придобиването - нито КТБ нито БНБ обявяват цена. Сумата, която Вие обявявате представлява 100% от основния капитал на Креди Агрикол в размер на 92 090 621 лв., разпределен в същия брой акции с номинална стойност 1.00 лв.Прочетете още веднъж съобщението от БНБ и КТБ и поправете грешката си защото в момента предоставяте грешна информация!Хубав ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още