IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При Монбат за първи път у нас е имало гласуване чрез кореспонденция

Това може да излезе много по-евтино за акционера спрямо ангажирането на пълномощник

14:34 | 30.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Даниела Пеева. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Даниела Пеева. Снимка: Личен архив

На днешното годишно общо събрание на акционерите на Монбат АД, което е гласувало за разпределянето на 0,23 лв. дивидент на акция за 2013 г., за първи път правото на глас в българска публична компания беше упражнено от акционери преди датата на общото събрание, а именно чрез кореспонденция, съобщи Даниела Пеева, ДВИ на Монбат АД, която отговори на въпросите на Investor.bg.

- Г-жо Пеева, какви са законовите предпоставки за упражняване правото на глас чрез кореспонденция в Общото събрание на публично дружество?

Упражняването на правото на глас преди датата на общото събрание чрез кореспонденция беше предвидено като възможност с изменението на Закона за публичното предлагане на ценни книжа през 2009 г. при хармонизирането на нашето законодателство с директива 2007/36/ЕО на Европейския парламент. До настоящия момент обаче нито един акционер на българска публична компания не се е възползвал от това предимство. Сякаш обаче, както често се случва, регулацията изпревари общественото развитие и съответно надскочи реалните потребности и готовност на компаниите.  И това донякъде е обяснимо предвид продължаващата икономическа криза, когато вниманието на мениджмънта е насочено главно към спасяване на бизнеса или задържане на пазарните позиции.

За да бъде упражнено правото на глас чрез кореспонденция е необходимо да бъдат налице следните предпоставки:

1. Уставът на дружеството да предвиди такава възможност.

2. Вотът да е получен от дружеството не по-късно от деня, предхождащ датата на общото събрание.

- Необходимо ли е да бъдат извършени допълнителни правни и фактически действия от страна на компанията, за да бъде валиден вотът на гласувалите по този начин акционери и следователно да бъде правилно отчетен?

Още след промяната на ЗППЦК през 2009 г. извършихме съответната промяна в Устава на Монбат АД и с оглед улесняване на акционерите при упражняване правото на глас в Общото събрание предвидихме тази възможност. Като директор за връзки с инвеститорите разработих Правила за гласуване чрез кореспонденция, които всяка година се публикуват с поканата за Общото събрание и представляват част от материалите за него.

Като условие за зачитане на вота и с оглед надлежната идентификация на акционерите сме въвели редица изисквания, подробно описани в Правилата. Към материалите за общото събрание представяме образец на Волеизявление за упражняване правото на глас чрез кореспонденция, което следва да бъде изрично, писмено, нотариално заверено, изходящо от акционер на дружеството, което е за конкретно заседание на общото събрание на акционерите.

Като валидно средство за упражняване на правото на глас чрез кореспонденция акционерите на Монбат АД могат да използват всеки един от следните изчерпателно изброени способи:

- поща – посредством писмо, изпратено до дружеството с обратна разписка;

- електронна поща – посредством електронно съобщение, което следва да е подписано с универсален електронен подпис (УЕП) от акционера и към него да е приложен електронен документ (електронен образ) на изявлението, който също да е подписан с универсален електронен подпис (УЕП) от акционера;

- куриер – посредством писмо, изпратено до дружеството.

- Има ли специфични изисквания относно провеждането на Общото събрание, когато акционери упражняват правото си на глас чрез кореспонденция?

Акциите на лицата, гласували чрез кореспонденция, се вземат предвид при определянето на кворума, а гласуването се отбелязва в протокола от общото събрание. Към протокола от общото събрание се прилага и отделен списък на лицата, упражнили правото си на глас в общото събрание чрез кореспонденция, и на броя на притежаваните акции, който се заверява от председателя и секретаря на общото събрание.

Тъй като това е абсолютно нов метод за упражняване правото на глас в Общото събрание на български компании за нас ще бъде изключително интересно каква ще бъде реакцията на длъжностните лица от Търговския регистър, които следва да впишат промени в обстоятелствата по партидата на Монбат АД. Искрено се надяваме, че те ще подходят професионално.

- Каква е ползата за инвеститорите при упражняване правото на глас чрез кореспонденция?

Това е един изключително икономичен и лесен начин за упражняване правото на глас от страна на чуждестранните инвеститори. Ние представяме двуезичен образец на волеизявление: на български и английски език, който се попълва лесно от акционерите, следва да бъде заверен нотариално и съответно изпратен до дружеството.

По този начин значително се намаляват разходите за ползване на допълнителни консултантски услуги. Искрено се надяваме, че в бъдеще повече инвеститори ще се възползват от това предимство, което им създава изключително удобство.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още