IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужд фонд купи 12% от Еврохолд за 8 млн. евро*

Индексите отчитат минимални повишения, но губещите акции имат превес

12:48 | 25.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Символичната инвестиция за 8 млн. евро. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Символичната инвестиция за 8 млн. евро. Снимка: Investor.bg

В началото на днешната сесия на БФБ бяха прехвърлени 12% от акциите на Еврохолд България на стойност 15,663 млн. лв. при цена от 1,025 лв. за брой - ръст от 3,9% спрямо затварянето вчера. На нарочна пресконференция на холдинга по повод сключванетo на сделка с международен финансов партньор стана ясно, че KJK Fund II Sicav-Sif Balkan Discovery е придобил въпросните 12% за 8 млн. евро, съобщиха от Еврохолд и купувача.

Продавачи са главно дъщерни компании на Еврохолд АД и то основно застрахователни. Старком Холдинг остава мажоритарен акционер и неговият дял (50,05% към края на септември) остава непроменен. С над 5% към края на септември бе още Дар Финанс ЕООД (19,94%). KJK ще назначи един представител в Надзорния съвет на Еврохолд. 

Сделката осигурява ликвидност на компаниите в групата, сподели Кирил Бошов от Еврохолд. Основната част от средствата ще бъдат насочени към Евроинс Иншурънс груп, която да засили капиталовата си позиция и да подкрепи стратегията си за експанзия. Средствата ще подкрепят и експанзията на други компании и ще съдействат за покриване на регулаторните изисквания, които влизат в сила от 2016 г.

Консултант по сделката е KJK Capital, а финансов консултант е BAC IP EAD (BAC Securities). KJK Capital е независимо дружество за управление на активи, собственост на служителите, основано през 2010 г. Екипът на KJK управлява активи за над 450 млн. евро. Фондът на KJK вече има вложения в българските Софарма АД и ЧЕЗ Разпределение България АД, стана ясно от интервю за Investor.bg.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Екипът на фонда има 20-годишен опит в инвестирането, както в частните, така и в публичните финансови пазари в Източна Европа със специален фокус върху Балтийския регион и Балканите. Инвеститорската база на KJK се състои от няколко добре известни институции – сини чипове и големи индивидуални инвеститори, основно от Финландия, Дания и Естония. KJK има офиси във Финландия, Естония, Литва, Люксембург, Хърватия, Босна и Херцеговина и Румъния.

Наскоро създаденият KJK Fund II Sicav-Sif Balkan Discovery, с капитал от 75 милиона евро, е вторият специализиран за инвестиции на Балканите фонд, с фокус върху Румъния, България и страните от бивша Югославия.

Discovery Fund следва успеха на KJK Fund II Balkan с капитал 60 милиона евро, стартирал през 2012 година. BAC IP EAD (BAC Securities) е пълноправен член на Румънската и Българската фондови борси, както и партньор на Варшавската фондова борса за първични публични предлагания от Румъния, България и Сърбия, и е цитиран многократно от Financial Times, IFR и Euroweek. Работил е по листването на Еврохолд на Варшавската фондова борса.

Индексите на БФБ започват сесията с минимални повишения, както следва: SOFIX (+0,04%) до 517,69 пункта, BGBX40 (+0,06%) до 104,01 пункта, BGTR30 (+0,01%) до 405,84 пункта и BGREIT (+0,07%) до 95,72 пункта.

Основните индекси на водещите европейски борси отчитат ръстове в рамките на 1% в ранната търговия. S&P 500 и Dow Jones вчера продължиха с рекордния си ход, а азиатските индекси днес се представиха смесено, като китайската борса изкачи 3-годишен връх.

Търговията на регулирания пазар на акции на БФБ в началото на сесията, като изключим Еврохолд, възлиза на едва 52 хил. лв., като с  оборот над 5 хил. са само Химимпорт (+1%) – 13 хил., Спиди (+4,9%) - 9 хил. и Велде (-6%) – 5 хил.

В първите два часа на търговия на борсата има сключени сделки с 23 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 6/12, а при 5 позиции няма промяна.

Акциите на Хидравлични елементи и системи отстъпват с 0,3%. Дружеството отчете 25% ръст на печалбата преди данъци за октомври на годишна база.

Засега няма сделки с М+С Хидравлик и Елхим-Искра, който оповестиха съответно 32% спад и 30% ръст на брутната печалба за миналия месец.

Стара планина холд е основен акционер в трите дружества, които оповестиха финансови резултати за миналия месец. До момента липсват сделки и с холдинга.

Няма активност и при Монбат, което регистрира 30% спад на консолидираната печалба преди данъци за октомври на годишна база.

Акциите на Доверие са без промяна. Холдингът отчете 1% понижение на консолидираните си приходи от продажби през третото тримесечие на годишна база до 40,049 млн. лв., като нетната печалба нараства 1,7 пъти до 1,156 млн. лв. За деветмесечието продажбите се покачват с 0,8% годишно до 110,625 млн. лв., а печалбата е 1,462 млн. лв. при загуба от 1,083 млн. лв. преди година.

* Актуализирано в 13:20 с пресконференцията на Еврохолд. Другите данни са актуални към 12:10.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още