IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ мести Енемона и Еврохолд в по-ниски сегменти

От 28 септември акциите им ще се търгуват съответно на алтернативен пазар и на сегмента "Standard" на основен пазар

15:47 | 17.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
БФБ мести Енемона и Еврохолд в по-ниски сегменти

Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) реши да премести Енемона АД и Еврохолд България АД в по-ниски сегменти от този, на който се намираха досега. Като причини пазарният оператор изтъква ниския оборот и малкия брой сделки, които са сключени с акции на компаниите, през последните шест месеца, както и неразкриването в срок на информация, касаеща публичните дружества.

Считано от 28 септември (понеделник), емисията акции на Енемона АД с борсов код E4A и ISIN код BG1100042073 се премества от основен пазар на БФБ, сегмент акции „Premium”, на сегмента за акции, търгувани на алтернативен пазар. Явно става дума само за обикновените акции на Енемона, тъй като в решението на СД на БФБ, взето на 17 септември (четвъртък), не се споменава нищо за привилегированите книжа, които са с борсов код E4AР.

Също от 28 септември Еврохолд България АД с борсов код 4EH и ISIN код BG1100114062 преминава от „Premium” сегмента на сегмента „Standard” на основен пазар.

БФБ се позовава на правилника за своята дейност в частта му, касаеща правилата за допускане до търговия на борсата. Там се посочва, че емисиите, търгувани на основен пазар, сегмент „Premium”, трябва във всеки един момент да отговарят на изискванията средномесечният оборот през последните 6 месеца да е не по-малък от 300 хил. лв., за същия период броят сделки да е не по-малък от 150 и през последните 12 месеца емитентът да е разкривал в определените срокове регулираната информация „чрез избраната от него информационна агенция или друга медия, която може да осигури ефективното разпространение на регулираната информация до обществеността във всички държави членки“.

Например, за последните шест месеца с обикновените акции на Енемона са сключени 841 сделки, което прави средно по около 140 на месец, а реализираният оборот е в размер на 135 198,71 лв., или 22 533,12 лв. средно за всеки един от последните шест месеца. При Еврохолд сделките са 657, което прави средно по 110 на месец, а оборотът е 1 431 273,36 лв., или по 238 545,56 лв. на месец. 

Преди да вземе решението да премести Енемона и Еврохолд, БФБ наблюдава търговията с книжата им в продължение на 3 месеца. Но срокът изтече, емисиите не отговарят на изискванията, а на БФБ не остава нищо други освен да ги премести на пазара или сегмента с най-високи изисквания, на които емисиите отговарят.

Еврохолд отива на Сегмент „Standard”, защото не отговаря на количествените и качествените изисквания на Сегмент „Premium”. На новия сегмент изискванията за оборота и броя сделки са по-ниски, съответно - за последните 6 месеца средномесечният оборот трябва да е по-голям от 4 хил. лв. и средномесечният брой на сключените сделки е по-голям от 5.

Енемона отива на алтернативния пазар (BaSE), защото не отговаря нито на изискванията на Сегмент „Premium”, нито на тези на Сегмент „Standard”.

Еврохолд ще смени сегмента само три дни, след като вече няма да бъде част от индекса на 15-те най-ликвидни компании SOFIX. Считано от 23 септември, Трейс Груп Холд АД ще замени холдинга.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още