IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застрахователите на Еврохолд със 8% спад на продажбите през януари

Причината е понижение на приходите на румънското дружество, обяснено с акцент върху качеството и диверсификацията на застрахователния портфейл

09:31 | 17.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Застрахователите на Еврохолд със 8% спад на продажбите през януари

Застрахователният холдинг Евроинс Иншурънс груп АД регистрира 7,8% спад на премийния си приход до 17,8 млн. евро през януари 2016 г., съобщи компанията майка Еврохолд България АД чрез Бюлетин Investor.bg.

Евроинс Румъния регистрира понижение на премиите за януари от 14,2% на годишна база до 13,2 млн. евро, като компанията е с дял от 74% в рамките на холдинга.

„В резултат на бързите темпове на развитие през последните години Евроинс Румъния вече е третата компания по пазарен дял, оперираща на румънския застрахователен пазар. Понастоящем компанията акцентира върху качеството и диверсификацията на застрахователното си портфолио чрез детайлна сегментация на пазара, което значително намалява нивата на поетия риск. През настоящата година целта на мениджмънта е запазване на пазарните позиции и значително подобряване на финансовия резултат.“, се обяснява в съобщението.

Евроинс България отчита ръст на приходите oт 19,3% на годишна база до 3,87 млн. евро , което се „дължи на осезаемия положителен ефект от придобиването на ХДИ България, както и на политиката на компанията за по-ефективна работа със застрахователните брокери“, се казва в информацията.

Евроинс Македония бележи растеж на приходите от 9,7% на годишна база до 690 хил. евро за януари 2016 г., като цялото повишение идва от „други“ застраховки, като в тях не влизат "Каско на МПС", "Гражданска отговорност на автомобилистите" и имуществени застраховки.

Автомобилният холдинг Авто Юнион (част от групата на Еврохолд България АД) отчита 37,5% спад на продажбите със 155 реализирани автомобили през януари 2016 г. По-високите продажби през януари 2015 г. са в резултат на сключени сделки, се обяснява в съобщението.

Най-голям брой продажби за месеца отчитат от Еспас Ауто (Renault, Dacia) с реализираните 65 продажби, следвани от Стар Моторс (Mazda) с 29 продажби, Нисан София (Nissan) с 26, Ауто Италия (Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Maserati) – 22 бр., и Булвария (Opel, Chevrolet) с 13 продадени автомобила.

Еврохолд България АД е в процес на издаване на облигационен заем, като според Асен Христов, председател на Надзорния съвет, той ще бъда изцяло завършен към края на април.

Параметрите на емисията предвиждат стойностен обем в размер на 40 млн. до 100 млн. евро, лихви в диапазона 8-13% и обезпечение по заема под формата на залог до 67% от капитала на горепосоченото Евроинс Иншурънс груп АД.

Акциите на Еврохолд България АД се търгуват на цени около 0,65-0,7 лв. за акция, което е историческо дъно. Поевтиняването през последната година е с 23,73% до 0,678 лв. за ценна книга и 86,3 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още