IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Пенев: Населението няма познания за базови финансови принципи

Мнозинството от хората нямат представа какво може да им донесат капиталовите пазари като допълнителна доходност на спестяванията им, коментираха от "Елана"

09:37 | 21.04.18 г. 13
Ивайло Пенев: Населението няма познания за базови финансови принципи

Двете големи клиентски групи на взаимните фондове у нас са домакинствата и институционалните инвеститори - пенсионните и застрахователните компании. Това каза Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" и член на СД на "Елана Фонд мениджмънт" в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му превес имат институционалните инвеститори и техният дял през последните години расте.

„Това, което се откроява е, че всъщност и тези две групи представляват над 75%, ако говорим за български фондове, и над 90% от инвестициите в чужди взаимни фондове. Ако се фокусираме върху домакинствата, тяхната роля е сериозна, но те не са най-голямата движеща сила за индустрията“, обясни той.

На въпроса какво трябва да се направи, за да се насърчи потокът на средства към взаимните фондове, Пенев коментира:

„Може би нещо, което липсва е популярност. Мнозинството от хората нямат представа какво може да им донесат капиталовите пазари като допълнителна доходност на спестяванията им и в частност взаимните фондове. Така че популяризирането на индустрията е едно от нещата. Усилия в тази посока не липсват. Нашата и други компании организират регулярни обучения, в които опитваме да разясним ползите от инвестирането сред фирми и домакинства“.

Според него това, което трябва да се направи като подкрепа от държавата, е изучаване на финансова култура в училищата.

„Това е проблем, който съществува и в много развити държави – населението няма познания за базови финансови принципи. Ако дори само това се направи, мисля, че следващите десетилетия нашата индустрия ще може да навакса доста бързо“, коментира Пенев.

Целия разговор може да видите във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 13
thehappyroger
преди 6 години
Пак се повтарям, ама алчните и егоистичните предстои да платят най-мн, като цената мн често няма да е в пари ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 19
thehappyroger
преди 6 години
Населението няма представа и за тайните елитарни общества на кретено-масоните и как са експлоатирани и ползвани като роби, докато са тотално манипулирани и лъгани, че това е единствената реална реалност, е, все тая вече, следващите години кретено-масоно капитализма ще бъде заличен от лицето на Земята етаж по етаж като кули близнаци в добре организиран фалшив терористичен атентат от 2001-ва. Тази глупава система и смехономика няма да може да функционират въобще нормално до 10 години заради планетарните промени и краят на тази глупава човешка его-парадигма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още