IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна оказва натиск върху продажбите на "Софарма" през март

Износът на компанията се срива, докато вътрешният пазар расте

16:35 | 05.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Войната на Русия в Украйна сериозно влияе на продажбите на „Софарма“ АД в чужбина, което оказва натиск и върху общите продажби на дружеството.

Данни, обявени от компанията чрез Бюлетин Investor, показват, че общите продажби през март се свиват с 23% на годишна база.

Понижението се определя от 55% спад на продажбите за износ. На вътрешния пазар компанията отчита ръст от 10% на продажбите за март тази година спрямо март 2021 г.

„Намалената активност на основните чуждестранни пазари е в резултат на враждебното нахлуване на Русия в Украйна и последвалата невъзможност Дружеството да запази нормален ритъм на доставки на лекарствени, OTC и други продукти, свързани със здравето, на територията на държавите, участващи във войната“, посочва компанията в съобщението си.

За първото тримесечие на годината „Софарма“ отчита ръст на продажбите с 29% на годишна база, като на вътрешния пазар повишението е 80%, а продажбите за износ намаляват с 3%.

България, Русия и Украйна, както и Казахстан и Полша, са ключови пазари за „Софарма“ АД.

Още преди войната продажбите в Русия и Украйна намаляваха. Компанията обясни в доклада си за дейността за 2021 г., че спадът се дължи на натрупаната готова продукция в местните дистрибутори.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още