IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber набра 1 млрд. долара

Апетитът на инвеститорите към компанията я накара да осъществи нов кръг финансиране седмици след предишния

17:29 | 19.02.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Услугата за споделено пътуване Uber обича да се хвали с популярността си сред потребителите. Тяхната страст е надмината може би само от тази на инвеститорите, пише The New York Times.

Компанията се изправя пред огромно търсене от инвеститорите. В четвъртък Uber разшири своето финансиране от клас Series E с 1 млрд. долара, показват документи, подадени в администрацията на щата Делауеър. С това целият капацитет на набирането на средства достигна 2,8 млрд. долара.

Ходът бе потвърден от Uber и се случи едва две седмици, след като компанията приключи кръг на финансиране на стойност 1,2 млрд. долара. По това време Uber заяви, че има останал капацитет за около 600 млн. долара допълнителни стратегически инвестиции, показват документите им в Делауеър.

„Участието, което видяхме в Series E на Uber подчертава доверието, което инвеститорите имат в ръста на Uber”, заяви Найри Хурдайжан, директор на световните комуникации в компанията.

Апетитът за част от Uber се показа по-голям от очакванията на компанията. 600-те млн. долара бързо бяха изкупени и Uber реши да повиши количеството. Китайският интернет гигант Baidu е отговорен за част от допълнителните инвестиции отвъд кръга за 1,2 млрд. долара.

Пазарната капитализация на Uber от 40 млрд. долара, изключителна за която и да е частна технологична компания, остава без конкуренция, откакто компанията обяви първата част от IPO през декември. Uber е една от най-скъпо оценените старт-ъп компании, отстъпвайки само на китайския производител на смартфони Xiaomi.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Jane_11
преди 9 години
Честно казано не разбирам за какво точно са палците надолу.Такситата Uber обективно предлагат по-добри цени освен при surge price когато има много търсене и не достатъчно шофьори, за което клиентът бива надлежно уведомен Съгласна съм, че може би в София системата още не е разработена (когато поисках quote за такси от нас беше горе долу същото като с обикновено такси), но по принцип не е това идеята. Just sayin' :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Jane_11
преди 9 години
Определено не е само един апп, съществуват много аппс за таксита. Концепцията на Uber е да предлага по-ниски цени от конвенционалните таксита благодарение на иновативния си бизнес модел и редуцирани разходи за шофьорите участващи в системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 9 години
пресолихте боба, все пак това е само един апп за таксита :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още