IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските богаташи искат да блестят и по вода

Заможните хора в проспериращата азиатска страна обръщат поглед и към скъпите яхти и круизи

12:00 | 26.10.10 г.
Китайските богаташи искат да блестят и по вода

Китайската икономика преживява разцвет. А покрай нея и по-предприемчивите китайци, сред които се забелязват все повече милионери и милиардери.

Отдавна се знае, че богаташите в Китай отдават голямо значение на лукса, на марките и стоките, които са известни и широко потребявани от състоятелните хора на Запад. Ето защо азиатските им „колеги по лукс“ вече носят часовници на именити дизайнери, карат луксозни лимузини и се хранят в скъпи ресторанти. Освен всичко останало обаче, китайските милионери вече обръщат поглед и към морето, за да покажат присъствието си по яхти и яхтени пристанища, съобщава АФП.

Те желаят да отидат в океана и да се забавляват или да вземат ВИП клиенти, съдружници, да отидат на риболов и да преговарят за сключване на договори, обяснява пред АФП генералният секретар на китайската асоциация на круизната и яхтена индустрия Джън Уейхан.

Според него в пристанищата на Китай има около 1000 луксозни кораба - брой, който се очаква да скочи до над 10 000 през следващите пет години.

Китай, който е втората световна икономика, се нарежда и на второ място в света по брой "супер богати хора".

Според списание Forbes през миналата година в Китай е имало 64 милиардери в долари, докато в САЩ са били 403-ма.

Проучване на консултантската компания PriceWaterhouseCoopers сочи, че до 2015 година китайците ще бъдат най-големият пазар за сектора на лукса.

В голямото северно китайско пристанище Тянцзин, на около 160 километра от Пекин, компанията Rainbow Land Holdings, чиято централа е в Хонконг, е започнала широкомащабна строителна програма в един крайбрежните райони . Според фирмата обектът ще бъде най-големият яхтклуб и най-голямото яхтено пристанище в Китай.

Комплексът ще включва хотел с 655 стаи и 750 места за яхти.

В сектора на луксозните кораби моторните плавателни съдове са по-популярни сред китайците, защото се управляват по-лесно от плавателните съдове с платна.

Италианският строител на яхти Azimut е навлязъл на китайския пазар преди пет години и оттогава е продал 30 кораба с дължина от 40 до 120 фута на цена, достигаща 100 млн. юана (10,77 млн. евро ), според представителя на компанията в Шанхай Тим Бай.

Предпочитанията на много богатите китайци все още са към чуждестранните марки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още