IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои компании предизвикват най-много възхищение?

Apple, Google, Berkshire Hathaway, Southwest Airlines и Procter&Gamble заемат първите пет места в класацията на списание Fortune

22:17 | 03.03.11 г. 1
Кои компании предизвикват най-много възхищение?

Apple е компанията, която предизвиква най-голямо възхищение в света, сочи годишната класация на списание Fortune. Google, Berkshire Hathaway, Southwest Airlines и Procter&Gamble допълват челната петица в тази последователност.

След отминаването на най-лошата икономическа буря в съвременната история се очертава изненадващ списък от печеливши и губещи в класацията World's Most Admired Companies за 2011 г.

Рецесията и финансовата криза извадиха на преден план характеристики, които може би биха останали незабелязани в спокойните времена. Стартиращи компании се превръщат в шампиони, известни конкуренти остават назад. Новото подреждане разкрива нов конкурентен ред в много сектори и бизнеса като цяло, който вероятно ще се задържи с години. Как спечелилите спечелиха и загубилите загубиха носи уроци за всички, пише CNN Money.

Разместванията са най-големи в 13-годишната история на класацията. От 57 включени сектора начело на 22 са нови компании тази година, най-големият дял в историята.

Как се справят новите шампиони? Отговорът, на базата на десетки бизнес истории от различни индустрии от цял свят, е, че в добри и лоши времена те дръзват да се различават от поведението на повечето си конкуренти.

В годините на бума повечето от днешните лидери са финансово консервативни, а в рецесията отново вървят срещу тенденцията, като това става по различен начин. В технологичния сектор например компаниите, които са лидери преди рецесията и остават такива и след нея, на практика увеличават служителите и разходите си по време на спада, сочи проучване на McKinsey.

Компаните, които навлизат в рецесията като изоставащи, но излизат от нея като лидери, се държат по съвсем различен начин – те правят съкращения в тези категории и съкращават много по-дълбоко от другите играчи. Именно плахото, традиционно мнозинство в средата, което нито увеличава, нито съкращава с голям размах, а само колкото да преодолее рецесията, излиза от нея в най-лошо състояние.

Икономическата буря отминава. Големите световни икономики нараснаха миналата година и се очаква да нараснат и тази и следващата, прогнозират от Световната банка.
Новите шампиони разкриват истина, която е важно да се помни и при завръщането на по-благоприятни условия – добрите времена може да са когато правите най-много пари, но лошите времена може да са най-голямата ви възможност.

Класацията се изготвя чрез анкетиране на изпълнителни директори и анализатори от различните сектори.

Ето и топ 20:

1. Apple
2. Google
3. Berkshire Hathaway
4. Southwest Airlines
5. Procter & Gamble
6. Coca-Cola
7. Amazon.com
8. FedEx
9. Microsoft
10. McDonald's
11. Wal-Mart Stores
12. IBM
13. General Electric
14. Walt Disney
15. 3M
16. Starbucks
17. Johnson & Johnson
18. Singapore Airlines
19. BMW
20. American Express

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Пропуснали са Бойнг Форд Катерпилар Джон Деар Уелш Фарго Уолгреенс Тези компании се измъкнаха по силни от рецесията и нарастнаха наи много в последните година и половина Сигурно скоро ще влязат в дваисетицата Чаоо Желая им успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още