IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се преборим с „прегряването“?

Самолечението при липса на енергия често води човек до кафето, шоколада и енергийните напитки. Те обаче могат повече да навредят, отколкото да помогнат за покачване на тонуса

14:08 | 16.03.11 г.
Как да се преборим с „прегряването“?

Стресът отдавна вече е признат за болест на 21-ви век. Освен нервност обаче той може да донесе нанесе на човек доста по-сериозни проблеми. Все по-често хората се оплакват от „прегряване“ - болки в главата, умора, безпричинна депресия, изтощение, липса на настроение.

Предозирането на стреса посредством поемането на повече отговорности има своята цена – безсъние, лошо настроение, раздразнителност. И въпреки че отвсякъде ни залива информация колко е вредно да сме под силен стрес, едва ли има активно работещ човек, който може да избяга от него. Вместо това, когато „щетата“ вече се е случила и нервите ни са опънати или енергията ни е на привършване, всеки започва да се „самолекува“ – с повече кофеин и приемането на храни, които доставят бърза енергия – шоколадови изкушения и закуски, храна от заведения за бързо хранене.

Въпреки това обаче тенденцията се засилва – умората, разсеяността, липсата на настроение у мнозина вече придобиват епидемични размери, казва диетологът Джак Шалем, автор на „Без повече умора: Защо сте толкова изморени и какво може да направите срещу това“ (No More Fatigue: Why You're So Tired and What You Can Do About It), цитиран от Press Association. Масовите „лекове“ явно не вършат работа.

Тези методи освен всичко останало и застрашават здравето и създава риск от хормонално разстройство, свързано с надбъбречната жлеза, която често е и причината за „прегряването“, казва диетологът.

Тази жлеза произвежда хормони, които са особено важни за справянето със стреса на човек, поддържат енергията на тялото, регулират имунната система и нивото на течностите, поддържат кръвното налягане в норма, както и захарта в здравословни граници.

Ако има нещо, на което финансовата криза ни научи, то е, че винаги е добре да имаме спестени пари, посочва Джак Шалем. Същото се отнася и до енергията – тя не е безкраен ресурс и лесно може да привърши, точно както парите в банката.

Надбъбречната жлеза се натоварва, когато искаме да свършим прекалено много неща за кратко време. Ако графикът ни е толкова натоварен, че нямаме време за здравословен сън, за почивка, за грижа за себе си.

В тези случаи се създават предпоставки за свръхпроизводство на адреналин и кортизол – в големи количества тези хормони правят човек неустойчив и неспособен да се справи с депресиите и стреса.

За изненада на мнозина кофеинът и захарите са анти-енергийна храна, казва диетологът. Те дават краткотрайна енергия на тялото, но после имат обратния ефект и могат да повлияят силно на режима на спане на човек.

Освен хубавата храна, от жизнено важно значение са и спортът и движението. Изследвания показват, че половин час на ден лек спорт повишава енергията на човек с близо 20%.

Учени са установили също, че по-малко подвижните заспиват по-трудно. Според техни данни всеки час заседнал живот на ден води до три минути допълнително във времето, необходимо на човек да се отпусне и да заспи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още