IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ мениджър в пола

Общо 43% от участничките в проучване сред жените мениджъри у нас са получили ръководни функции, преди да навършат 30 години

17:56 | 15.06.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

От: Мария Господинова

Нежният пол набира все по-голяма сила и доказва, че притежава качества, които го правят ефективен ръководител. Това се извежда като тенденция в изследване на консултантската компания за подбор на ръководни кадри Стантън Чейс България (филиал на международната фирма Stanton Chase с офиси в над 45 страни). Тя е провела първото по рода си подобно проучване у нас с името „Жените в мениджмънта“, в което са взели участие 150 жени на високи позиции във фирми и организации.

Най-много представителки има от секторите „Потребителски стоки и услуги“ (30%) и „Финансови услуги“ (18%). Според тях да си „успешен“ означава да успееш да балансираш кариерата и личния живот. Според преобладаващата част от участничките (80%) красотата и стилът отварят вратите за кариерно развитие.

Интересен момент в проучването е, че най-голям процент са получили ръководни функции, преди да навършат 30 години (43%). Една пета от анкетираните смятат, че личностните качества са от най-голямо значение при изграждането на мениджърска кариера. На второ място посочват професионалния опит (17%), на трето – примера на ментор по време на обучението за средно и висше образование (13%).

Според резултатите водещото качество на добър ръководител от женски пол е творческият подход и устойчивостта на стрес. А от компетенциите и уменията, които са им помогнали най-много в развитието на кариерата, запитаните дами посочват способностите за преодоляване на трудности (15%) и разрешаване на сложни ситуации (14%). Интуицията и умението на жените да създават контакти, присъщи за нежния пол, тук са поставени на доста по-заден план.

Финансовият въпрос: кой от двата пола получава по-голямо възнаграждение, ако се намират на сходна позиция, също получава своя отговор в проучването. 51% от запитаните са на мнение, че са заплатени по същия начин, по който и техни колеги от другия пол на съответното йерархическо ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още