IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прочутата рокля на Монро бе продадена за 5,6 млн. долара

За едно от бомбетата на скитник, което се използва от Чарли Чаплин в няколко филма, са платени 135 000 долара

11:10 | 20.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Преди търга роклята на Монро бе изложена в Бевърли Хилс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Преди търга роклята на Монро бе изложена в Бевърли Хилс. Снимка: Ройтерс

Прочутата рокля, с която Мерилин Монро играе в "Проклетите седем години" (1955) на режисьора Били Уайлдър и която бе обявена за най-прочутата рокля в киното, беше продадена на търг в Бевърли хилс за над 5.6 милиона долара, съобщава CNN. За други два филмови костюма на актрисата бяха платени други 2.7 млн. долара.

Наддаването за дрехата, която е с цвят слонова кост, продължи 20 минути. Анонимният победител е наддавал по телефона. Неговата оферта е била за 4,6 млн. долара, а организаторите са събирали и такса от 1 млн. долара. Така общата цена става 5,6 млн. долара.

Организаторите на аукциона очакваха роклята на Мерилин Монро да се продаде за около 2 млн. долара, но дори те бяха изненадани от предложената сума, особено в продължаващите трудни времена за американската икономика.

Монро първоначално заснема прочутата сцена с топлия въздух от подземната шахта в метрото на "Лексингтън авеню" и 52-а улица в Манхатън, обградена от голяма тълпа зяпачи и фотографи, но шумът от гледащите е толкова мощен, че Уайлдър се принуждава да заснеме сцената отново.

Преди около две седмици стана ясно, че нюйоркската технологична компания inQuicity събира средства, за да върне в града култовата рокля и да я изложи на постоянна изложба, вероятно в музей, след като дрехата направо национална обиколка. Компанията е създала уебстраницата SaveTheDress.org, за да привлече дарители, които ще бъдат обявявани на всяка изложба на роклята. Засега не е ясно, дали анонимният нов собственик на дрехата не е наистина технологичната компания, която се занимава със създаване на проложения за смартфони.

На търга са предложени и други вещи, сред които над 3500 костюма, 20 000 оригинални фотографии, хиляди плакати и стотици уникални предмети, най-вече от филми, печелили оскари и големи награди. Всички те са част от изключителна колекция на актрисата Деби Рейнолдс, събирана през последните 50 години.

Тя решава да се раздели с вещите, защото съхраняването им се превърна във финансово бреме.

Червеният костюм с пера, който Монро носи в "Джентълмените предпочитат блондинки" е купен за 1,47 млн. долара при очаквана цена от 300 000 долара. Наддаването за трети от костюмите й от филмите "Няма бизнес като шоубизнеса" и "Реката, от която няма завръщане" стигана до 1,2 млн. долара - колкото бе досегашният рекорд за рокля на Монро. През 1999 г. за бялата рокля, с която през май 1962 г. тя изпява на Джон Кенеди "Честит рожден ден, господин президент", бяха платени 1,26 млн. долара, припомня CNN.

Почти 1.75 млн. долара са предложени за синя рокля и червени обувки, с които Джуди Гарланд репетира за "Вълшебникът от Оз". За едно от бомбетата на скитник, което се използва от Чарли Чаплин в няколко филма, са платени 135 000 долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още