IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анонимен любител плати 29 млн. долара за картина на Бейкън

На търга на Christie's за следвоенно и съвременно изкуство бяха продадени произведения на обща стойност 78,8 млн. лири

14:27 | 29.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Картините на Бейкън винаги са предизвиквали силен интерес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Картините на Бейкън винаги са предизвиквали силен интерес. Снимка: Ройтерс

Платно на родения в Ирландия художник Франсис Бейкън бе продадено за 17,96 млн. лири (28,7 млн. долара) на търг за следвоенно и съвременно изкуство, организиран от аукционна къща Christie's в Лондон, предаде Ройтерс.

Според данните на Christie's картината "Етюд за портрет" от 1953 г. е втората най-скъпа творба, продавана на техен търг за следвоенно и съвременно изкуство. Най-висока сума в тази категория - 26,3 млн. лири - е платена през 2008 г. за друга картина на Бейкън - "Триптих".

Творбата "Етюд за портрет" се предлага на търг за първи път. От аукционната къща очакваха картината да бъде продадена за около 11 млн. лири. Човекът, който я е предложил за продан и чието име не се споменава, е собственик на картината от 1984 г. Преди това тя е принадлежала на известния ирландски художник Луи льо Броки.

На търга на Christie's  бе продаден и портрет, рисуван от Люсиен Фройд през 1958-59 г. Творбата "Усмихваща се жена" изобразява Сузи Бойт, майка на четири от децата на художника. За последен път портретът е предлаган на търг през 1973 г., когато за него са платени 5040 лири. Сега творбата на Фройд смени собственика си срещу сума от 4,7 млн.  лири.

Портрет на Мао Дзъдун, рисуван от Анди Уорхол през 1973 г., бе продаден за 7 млн. лири.

На търга на Christie's за следвоенно и съвременно изкуство бяха продадени произведения на обща стойност 78,8 млн. лири.

Днес пък ще се проведе търгът на конкурентите от Sotheby's. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още