IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пи Джей Харви е първата двукратна носителка на наградата Mercury

Отличието се присъжда от 1992 г. насам на британски или ирландски изпълнители, като се взема предвид музиката от само един албум

12:57 | 07.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Певицата по време на награждаването си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Певицата по време на награждаването си. Снимка: Ройтерс

Пи Джей Харви стана първата двукратна носителка на наградата Mercury, след като спечели отличието и тази година за албума си Let England Shake на вчерашната церемонията в Лондон, съобщава BBC.

Своето първо отличие Харви спечели през 2001 г., когато церемонията се състоя на 11 септември, но певицата не успя да приеме лично отличието, тъй като тогава бе на турне в САЩ. Тогава 41-годишната сега изпълнителка стана и първата жена, спечелила наградата Mercury с албума си Stories from the City.

"Наистина е хубаво, че съм тук тази вечер, защото, когато последно спечелих преди 10 години, бях във Вашингтон и от прозореца на хотела си гледах как Пентагонът гори", заяви вчера при награждаването си певицата.

Албумът Let England Shake е вдъхновен от ужасите на войната. Той бе фаворит и в предварителните залагания на букмейкърите и включва текстове за война, алюзии към други песни, както и употребата на струнния инструмент автохарп, на който свири самата Харви.

Самата изпълнителка твърди, че е искала да направи албум, който е от значение не само за нея самата, но и за други хора. Приемайки наградата на сцената, Харви благодари на публиката за признанието за работата й над този албум. Харви спечели наградата от 20 хил. паунда в надпревара с изпълнители като Адел, Тайни Темпа, Кейти Би и Елбоу.

Наградата Mercury се присъжда от 1992 г. насам на британски или ирландски изпълнители, като се взима предвид музиката от само един албум. Миналата година отличието отиде при електронната банда the xx за дебютния им албум със същото заглавие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още