IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шедьоври на Леонардо Да Винчи застраховани за 2,4 млрд. долара

Застраховката ще бъде заплатена в случай, че някоя от творбите бъде повредена или открадната по време на изложбата им в лондонската Национална галерия

13:29 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Една от творбите, които ще участват в изложбата в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Една от творбите, които ще участват в изложбата в Лондон. Снимка: Ройтерс

Шедьоврите на Леонардо да Винчи, гостуващи в лондонската Национална галерия, бяха застраховани за рекордната сума от 2,4 млрд. долара, предаде ИТАР-ТАСС.

В изложбата "Леонардо да Винчи, художник в Миланския двор" ще бъдат изложени 9 от 15-те запазени платна на гениалния художник. Сред тях са шедьоврите "Мадоната сред скалите", "Портрет на музикант", "Дамата с хермелина", "Прекрасната Ферониера" и др.

Колосалната застраховка ще бъде заплатена в случай, че някоя от творбите бъде повредена или открадната. Не случайно за изложбата бяха предприети невиждани мерки за сигурност, а самите платна се помещават зад бронирана стъкла за защита от вандали.

Експозицията ще бъде открита в сряда, на 9 ноември. Очакват се рекорден брой посетители. Продадени са били и рекорден брой билети - повече от всяка друга изложба в Националната галерия.

Тъй като интересът е невероятно голям, ръководството на галерията предвижда да бъде отворена и нощем.

Три години бяха нужни на британските куратори, за да съберат на едно място шедьоврите на Да Винчи по време на службата му в Миланския двор на владетеля Лудовико Мария Сфорца.

Посетителите за пръв път ще могат да видят платното "Спасител на света". Картината дълго време бе смятана за безвъзвратно изчезнала.

Тя принадлежи на група арт дилъри, които са я купили в началото на 2000 г. на търг в САЩ. Робърт Саймън, един от собствениците на платното, търговец на произведения на изкуството от Ню Йорк, разказва, че върху картината на Леонардо са рисували, затова повече е приличала на копие. След продължила няколко години реставрация, когато всички излишни слоеве боя са били свалени, под тях е бил открит оригиналът на Леонардо.

Според специалистите стойността на "Спасител на света" е около 200 млн. долара. Леонардо я е нарисувал през 1506 - 1513 г. за френския крал Луи XII. Изложбата ще продължи до 5 февруари 2012 г. 

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още