IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Творби на руския художник Александър Бенуа бяха продадени за 2 млн. паунда

Топ лот в колекцията бе "Ескиз към втория акт на балета "Соловей" от 1914 г., който бе продаден за 235 000 паунда при първоначална предварителна оценка от 50 000

17:07 | 30.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Една от продадените творби на&nbsp;Бенуа<em>. Снимка:&nbsp;Sotheby&#39;s&nbsp;</em></p>

Една от продадените творби на Бенуа. Снимка: Sotheby's 

Голяма частна колекция от творби на известния руски художник Александър Бенуа беше продадена на търг на аукционната къща Sotheby's в Лондон за почти 2 млн. паунда (3 млн. долара), предаде  РИА "Новости".

Търгът бе проведен във вторник като част от серията продажби на руско изкуство.

Колекцията от 127 лота, включваща картини с пейзажи от Русия, Франция и Италия, илюстрации от книги, портрети на членове от семейството на художника и други и проследява целия жизнен и творчески път на Бенуа.

Максималната предварителна оценка на творбите беше за 1,2 млн. паунда и така търгът надхвърли почти двойно очакванията.

„Това е първа подобна поява на работи на Бенуа на търг и резултатите демонстрират голям интерес на колекционерите към произведенията му“, коментира  Сабина Трингалас, заместник-ръководител на отдела за руско изкуство в Sotheby's.

Топ лот  в колекцията бе "Ескиз към втория акт на балета "Соловей" от 1914 г., който бе продаден за 235 000 паунда при първоначална предварителна оценка от 50 000. Той подобри и световния рекорд за цена на творба от Бенуа.

Днес руски търгове ще направи и лондонската аукционна къща Bohnams, като ще предложи два албума с описания и илюстрации на бижутата на руската велика княгиня Ксения Александровна и на нейното семейство, съобщи още агенцията.

В двата тома са събрани изображения на повече от 1000 предмета от колекцията на княгинята, дъщеря на император Александър III и сестра на Николай II, датиращи от 1880-1912 г. Експерти на аукционната къща са оценили лота на 150-250 хил. британски лири.

Ксения Александровна и другите членове на нейното семейство са получавали от обкръжението и от роднините си украшенията като подарък за паметни дати, за рождени и именни дни, за Коледа и Великден. Така албумите не само отразяват богатството на Романови, но са и семеен летопис, разкриващ важни събития във фамилията.

Благодарение на албумите може също така да се проследи как се е променяла модата на бижутата през годините в Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още