IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценна книга беше продадена за 7,9 млн. долара

Създадената преди повече от 170 години четиритомна книга "Птиците на Америка" включва над 400 илюстрации на птици

13:42 | 21.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Екземпляр от създадената преди повече от 170 години четиритомна книга "Птиците на Америка" бе купена на търг в петък за 7,9 млн. долара, предаде Ройтерс.

Новият собственик на една от най-ценните книги в света е частен американски колекционер, съобщиха от аукционната къща Christie's, която бе организирала наддаването в Ню Йорк.

В случая става дума за запазен екземпляр от първото издание на рисунките на Джеймс Одубон, като всеки един от четирите тома е с височина 1 метър. В тях има общо 435 ръчно оцветени гравюри. Това е най-ценното издание на орнитоложко изкуство, отпечатвано някога в историята, пише още Ройтерс.

Комплектът е известен като "Херцога на Портланд", защото е купен след 1838г. от Уилям Хенри Кавендиш Кавендиш-Скот-Бентрик, четвърти Херцог на Портланд.

Книгата включва над 400 илюстрации, рисувани от Одюбън, а размерът на илюстрациите е 99 на 66 сантиметра. Открити и описани са 25 нови видове птици.

От книгата са били издадени общо 120 екземпляра, а нейни абонати са били много известни хора от 19 век, включително френският крал Карл X. Според специалисти цялото първо издание се състои от едва 200 пълни комплекта, отпечатани в рамките на 11 години - между 1827г. и 1838г..

По данни на Christie's засега се знае, че има 120 четиритомни комплекта - 107 в институти, библиотеки и галерии и 13 в частни ръце. Те са признати за шедьоври на книжното дело.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още