IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позлатена книга от Виетнам бе продадена за 100 хил. долара

С дърворезба на дракони и 186 китайски скрипта тази историческа книга от 5 листа тежи близо 2 килограма

11:35 | 29.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Позлатена книга от Виетнам бе продадена за 100 хил. долара

Подобно на всички други исторически произведения, колекционерските книги получават огромни цени на аукциони, като Codex Leicester на Бил Гейтс е най-скъпата книга, продадена някога.

Но инкрустираната със злато книга на античния колекционер Цао Ксуан Трунг на виетнамския цар Тиу Три също е една от най-скъпите книги, като се има предвид нейната историческа стойност. На търг в Париж Трунг закупи книгата за 100 000 долара, за да я върне след това в родината й - Виетнам, пише онлайн изданието vietnamnet.vn.

Управлявалият между 1841 и 1847 г. крал е подарил тази книга на любовницата си Ву Ти Вин през 1846 г. С дърворезба на дракони и 186 китайски скрипта тази историческа книга от 5 листа тежи близо 2 килограма и има размери 14 на 23 см.

Тази позлатена книга е любима на колекционера Трунг сред много други артефакти и той се е борил много, за да може страната му да получи обратно ценната вещ. Както разказва самият колекционер, за първи път е чул за съществуването й от приятел във Франция през 2002 г., а за първи път я вижда на живо през 2004 г. В усилията си да я спечели, Трунг пътува общо повече от десет пъти до Франция.

Ценната вещ е била собственост на генерал от запаса от Франция, който се е присъединил към войната във Виетнам. Трунг се е опитвал няколко пъти неуспешно да убеди французина да продаде книгата. Докато през 2010 г. научава, че книгата ще бъде продадена на търг, където виетнамецът успешно наддава над китайски и западни клиенти.

За да успее в наддаването, Трунг е трябвало да продаде къщата си в Канада. „Винаги мога да си купя нова къща, но ако се бях провалил в търга, никога нямаше да мога да върна ценната книга във Виетнам“, казва Трунг пред vietnamnet.vn. Новият собственик не планира да продава книгата, а най-вероятно тя ще бъде изложена в музей.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още