IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата колекция Оскар-и бе продадена за над 3 млн. долара

За най-висока сума - 588 хил. долара - беше купена наградата на Херман Манкевич за сценария на "Гражданинът Кейн“

13:48 | 29.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Оскар-ът на Херман Манкевич.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Nate D. Sanders</em></p>

Оскар-ът на Херман Манкевич. Снимка: Nate D. Sanders

Петнадесет статуетки "Оскар" бяха продадени на търг от аукционната къща Nate D. Sanders от Лос Анджелис за сумата от малко над 3 млн. долара, съобщи DPA.

Това бе най-голямата колекция от статуетки на Американската  киноакадемия, предлагана някога на търг, обясняват организаторите на наддаването. Те очакваха търгът да донесе около 2 млн. долара.

Наддаването се състоя само два дни след церемонията за връчването на най-престижните награди в света на киното.

За най-висока сума - 588 455 долара - беше купена наградата "Оскар" на Херман Манкевич за сценария на филма "Гражданинът Кейн", написан в съавторство с Орсън Уелс.

Статуетката на Уелс за лентата от 1941 г. - смятана за един от най-добрите филми на всички времена - беше продадена на търг през декември за 861 542 долара, припомня Ройтерс.

На сегашния търг за 332 165 долара беше купен "Оскар"-ът за най-добър филм за 1933 г., присъден на лентата "Кавалкада".

"Оскар"-ът за най-добър филм на "Скипи", връчен от Американската киноакадемия през 1931 г., беше купен за 301 973 долара. Това е най-старата златна статуетка на академията, продадена на търга.

Сред другите "Оскар"-и, които смениха собственика си, бяха статуетките за монтаж и оригинална музика за класическата лента "Най-добрите години от нашия живот" от 1945 г. и операторският "Оскар" на Грег Толанд за черно-бялата лента "Брулени хълмове"от 1939 г.

Наградите "Оскар" се предлагат на търг изключително рядко. С цел да спре публичните продажби, през 1950 г. Академията за кинематографично изкуство и наука въвежда правило, забраняващо на носителите на престижното отличие да продават статуетките  си. Те могат да ги предлагат само на Академията срещу номинална сума от един долар.

Няколко "Оскар"-а, присъдени преди 50-те години на миналия век обаче достигат до пазара през последните години. Сред тях са статуетката за най-добър филм за 1939 г. за "Отнесени от вихъра", която през 1999 г. е продадена за рекордните 1,54 млн. долара на Майкъл Джексън.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още