IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's предлага на търг 15 платна от златния век на холандската живопис

Организаторите разчитат да получат от аукциона близо 30 млн. долара

12:00 | 06.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	&quot;Портрет на мъж с нагръдник и шапка с перо&quot; е перлата в колекцията. Снимка: Ройтерс</p>

"Портрет на мъж с нагръдник и шапка с перо" е перлата в колекцията. Снимка: Ройтерс

Аукционна къща Christie's излага на търга "Изкуството на старите майстори и английската живопис" 15 платна на художници от т.нар. златен век на холандската живопис, сред които и Рембранд, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

От тях организаторите разчитат да получат около 19 млн. британски лири или близо 30 млн. долара. Картините са от сбирката на холандските колекционери Питер и Олга Дреесман. Търгът на Christie's е насрочен за 3 юли в Лондон.

Произведенията от колекцията на Дреесман ще бъдат изложени в рамките на вечерен аукцион. Според специалистите сбирката е една от най-значителните с произведения на холандски майстори от ХVII век, която се предлага на търг през последните години.

Дреесман са решили да сменят фокуса на интересите си в изкуството и затова продават холандските живописци, отбелязва Ричард Найт от Christie's.

Перлата на колекцията е "Портрет на мъж с нагръдник и шапка с перо" на Рембранд, датиращ от 1626-1627 г. и създаден под влияние на Караваджо. За последен път той е бил предлаган на търг преди около 40 години. Предварителната оценка на специалистите е 8-12 млн лири или 12,6-19 млн долара.

Друга картина, която предизвиква огромен интерес, е морски пейзаж на Вилем ван де Велде младия, оценен на 2,5-3,5 млн лири или около 4-5,5 млн долара.

Преди търга, като се започне от март, колекцията на Дреесман ще бъде изложена в Доха, а след това в Москва, Ню Йорк, Амстердам, Лондон и, може би, в Хонконг.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още