IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sotheby's продава на търг 400-годишен диамант

Предварителната оценка на тежащия 34,98 карата диамант е 4 млн. долара

12:57 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Диамантът може да бъде продаден за рекордна сума. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Диамантът може да бъде продаден за рекордна сума. Снимка: Ройтерс

В Женева днес ще се състои търг на аукционната къща Sotheby's, топ лотът на който е "Бо Санси", един от най-старите диаманти, притежаван от крале и кралици, съобщи AFP.

Теглото на крушовидния диамант "Бо Санси" е 34,98 карата. Предварителната му оценка е до 4 млн. долара.

Аукционната къща Sotheby's определя скъпоценния камък като един от най-важните исторически диаманти, предлаган някога на търг, визирайки над 400-годишната му роля в променливите съдби на европейските кралски фамилии. "Бо Санси" принадлежи на Георг Фридрих, принцът на Прусия - праправнук на император Вилхелм  Втори. 

„Това, което прави този диамант особено ценен, е, че е  оцелял свидетел на бурни исторически събития. Скъпоценности от кралски колекции се появяват изключително рядко на търг. В моята кариера този е единствен по рода си", казва Дейвид Бенет от Sotheby's.

"Бо Санси" произхожда от мините в Индия близо до Колконда и носи името на първия си собственик Никола дьо Арле, сеньор на Санси, който го купува в Константинопол в края на 16-и век.  През 1604 г. кралят на Франция Анри IV плаща за диаманта 75 000 ливри като подарък за съпругата му Мария Медичи, предаде Ройтерс.

Според Sotheby's кралицата дълго е копняла за скъпоценния  камък, особено след като е научила, че Дьо Арле е продал по-голям диамант, известен като "Санси", на английския крал Джеймс I.

След смъртта на съпруга й Анри IV и след години на  съперничество между нея и сина й крал Луи XIII, Мария Медичи е  изпратена на заточение в Холандия. За да уреди дълговете си,  Медичи е принудена да продаде принадлежностите си, сред които и "Бо Санси". Диамантът е купен от принц Фредерик Хенрик Орански-Насау за 80 000 флорина - най-големия разход в  държавния бюджет за 1641 г. През същата година "Бо Санси" е  предложен като подарък с цел да подпомогне уреждането на брачния съюз между сина на Фредерик, Вилхелм, и Мария Стюарт, дъщерята на английския крал Чарлз I.

След смъртта на Мария през 1660 г. диамантът е използван за покриване на дълговете й. Седем години по-късно "Бо Санси" отново попада в съкровищницата на Оранската династия след брака на Вилхелм III и Мария II Стюарт. Двойката, възкачила се на английския престол през 1689 г., няма деца и диамантът е върнат на Холандия.

През 1702 г. "Бо Санси" се озовава в Прусия, където е  използван като основен орнамент за новата кралска корона. Драматичната му история не приключва тук. Диамантът остава в  Берлин след бягството на последния пруски крал през ноември  1918 г. в края на Първата световна война. Британски войници намират скрития в подземие "Бо Санси" в края на Втората световна война и го връщат на наследниците на последния  владетел на Прусия. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още