IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строят най-дългата яхта за мистериозен бизнесмен от Близкия Изток

Azzam ще бъде дълга над 180 метра, ще притежава завидна скорост и ще струва 500 млн. долара

14:44 | 30.07.12 г. 4
<p>
	Снимка: Superyachttimes</p>

Снимка: Superyachttimes

Войната за титлата „собственик на най-дългата яхта“ продължава. По поръчка на новия претендент, който е ненезован бизнесмен от Близкия Изток, се строи 590-футова яхта, която се очаква да бъде пусната на вода догодина, пише CNBC.

Плавателният съд, който ще носи името Azzam, се строи в германско пристанище. Очаква се неговата дължина да бъде около 590 фута – или 180 метра. Това се равнява на едно и половина стандартни футболни игрища плюс баскетболен терен в добавка.

С такава дължина ще бъде отнета короната на сегашния победител в надпреварата за най-дълга яхта – 546-футовата Eclipse на собственика на футболния гранд Челси Роман Абрамович.

За момента от Lurssen – германската компания за производство на луксозни яхти, която строи плавателния съд -  отказват какъвто и да било коментар за неговите собственици. Въпреки сериозната дължина на яхтата засега тя остава добре пазена тайна.

Все пак обаче са се появили папарашки снимки в SuperyachtTimes.com, които показват, че яхтата ще бъде на поне шест нива. Според спекулациите плавателният съд ще струва поне 500 млн. долара.

Представители на сектора посочват, че освен дължината друга интересна черта на Azzam ще бъде нейното задвижване. За разлика от повечето яхти тя ще има четири гигантски водни двигателя, които ще осигуряват скорост до 27-28 възела.

„Досега не е имало яхта с подобен размер, задвижвана с водни двигатели. Това ще бъде изключително бърза лодка“, коментира инженер по плавателни съдове, цитиран от медията.

Спекулациите, че собственикът на яхтата ще бъде от Близкия Изток се подхранват от факта, че името идва от арабски - Azzam означава решителност.

Битката между богаташите за най-дълга яхта бе започната от Лари Елисън, който през 2004 година твърдеше, че 454-футовата му яхта Rising Sun е най-дългата в света. Тогава той отне короната от съоснователя на Microsoft Пол Алън и неговия 414-футов Octopus.

Днес обаче плавателният съд се нарежда на едва девето място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Веско
преди 11 години
Те наште журналисти са пословично необразовани, ама колегата Любенов да беше се консултирал със специалист като се впуска да описва нашироко специфична материя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Абе ти си му говори на тоз` , че е проззз, НЕ му пречиш, ама `ич. Факта, че ги има парите, означава, че е УСПЯЛ!. Другите пролетарско - идеалистични коментари за честност, пот на челото и прочие са излишни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Простотията се оценява по показността! Не е спечелил с труд паричките си, затова ги харчи! И не ми разправяйте че с честен труд се става богат :)! Умряха вярващите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Който МОЖЕ - строи. Който МОЖЕ пък му плаща! ЕХ, ако и в България можехме да "строим", к`вото и да било и да го продаваме извън БГ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още