IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

21,48 млн. долара бяха платени за диаманта "Ерцхерцог Йосиф"

Въпреки че не бе постигната най-висока цена за диамант, на търга в Женева бяха счупени няколко рекорда

09:18 | 14.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Ерцхерцог Йосиф&quot; тежи 76,02 карата, а цветът му е D - най-добрият и с най-голяма чистота. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Ерцхерцог Йосиф" тежи 76,02 карата, а цветът му е D - най-добрият и с най-голяма чистота. Снимка: Ройтерс

Един от най-редките и известни диаманти в света – "Ерцхерцог Йосиф" с тегло 76,02 карата - беше продаден за 20,36 млн. швейцарски франка (21,48 млн. долара) на търг в Женева, организиран от аукционната къща Christie's, съобщи Ройтерс.

Въпреки постигната висока цена обаче "Ерцхерцог Йосиф" не успя да счупи рекорда, регистриран също в Женева, но по време на търг на основния конкурент на Christie's - аукционната къща Sotheby's, на който диамант с наситено розов цвят и с тегло 24,78 карата бе продаден за 46,15 млн. долара.

Въпреки това на търга в Женева бяха счупени няколко рекорда. Така например това е най-високата цена, плащана за диамант от прочутата мина Голконда в Индия. И цената на карат е рекордна – 282 485 долара за карат.

"Ерцхерцог Йосиф" тежи 76,02 карата, а цветът му е D - най-добрият и с най-голяма чистота. Той е от легендарните мини на Голконда в Индия и по размер е колкото домино. Диамантът не е монтиран на бижу, макар и преди да е носен като брошка и на колие.

Камъните от мините на Голконда, като Кохинор, който краси короната на британската кралица, изложения в Лувъра Регент, или Хоуп от музея "Смитсониън" във Вашингтон, са с най-голяма чистота, каза Жан-Марк Люнел, експерт по бижута в Christie's.

Тези мини обаче са вече затворени, защото залежите са изчерпани. Те са били експлоатирани почти в продължение на 2000 години до средата на 18-и век и дълго време са основен източник на диаманти в света. Залежите в Бразилия са открити през 18-и век, а в Южна Африка - през 19-и век.

Диамантът "Ерцхерцог Йозеф" е кръстен на ерцхерцог Йосиф Аугуст (1872-1962), в чието владение е бил някога. Джоузеф Аугуст е син на ерцхерцог Йосиф Карл Лудвиг Австрийски и принцеса Клотилде Сакс-Кобург Гота, Леополд II и френският крал Луи Филип са били неговите прадядовци. Кога диамантът е станал притежание на Хабсбургите не е известно.

Ерцхерцог Йосиф Аугуст е прекарал по-голямата част от живота си в Унгария, преди през Втората световна война да емигрира в САЩ. По-късно се е установил в Германия, където е починал през 1962 г. на 90 годишна възраст.

Приема се, че той дава диаманта на сина си ерцхерцог Йозеф Франсис (1895 - 1957), който през 1933 г. го поставя в сейф на унгарска банка. През 1936 г. диамантът е продаден на анонимен купувач, който го оставя за съхранение в същия сейф. Там ценният камък остава през цялата Втора световна война и така не е конфискуван от нацистите.

"След десетилетия неизвестност диамантът се появява на международната сцена при продажба на търг в Лондон през 1961 г, а 32 години по-късно и в Женева. Там е купен отново от анонимен човек за 6,5 млн. долара. Междувременно диамантът отново сменя собственика си с частна продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още