IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Церемонията за наградите "Оскар" е гледана от над 40 млн. зрители в САЩ

Телевизионното предаване е проследено и от 2 милиарда души по света

14:47 | 26.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Церемонията за наградите "Оскар" на 24 февруари е събрала  най-голямата телевизионна публика от три години, а дебютиралият в ролята на водещ Сет Макфарлан е допринесъл за интереса на младите хора, въпреки суровите оценки на телевизионните критици, предаде  Ройтерс, цитиран от БТА.

По данни на фирмата Nielsen излъчваното от ABC наградно шоу е проследено от 40,3 милиона зрители в САЩ - с три процента повече от миналата година, когато за девети път водещ бе Били Кристъл.

Сред публиката на възраст между 18 и 49 години  - основната таргет група на рекламодателите, интересът към церемонията се е увеличил с 11 процента спрямо 2012 г., а сред  мъжете на възраст между 18 и 34 години - с 34 процента, отчитат от Nielsen.

Реакцията "обичан или мразен" по отношение на дебютиралия като водещ Сет Макфарлан е доказателство, че една от най-престижните работи в шоубизнеса е и една от най-неблагодарните.

39-годишният създател на хитовата анимационна поредица "Семеен тип" прогнозира преди шоуто, че ще бъде разкъсан и наистина беше, поне от телевизионните критици. От друга страна Макфарлан има своите фенове, много от които са на мнение, че Академията за кинематографично изкуство и наука е получила точно онова, което е искала и очаквала, избирайки именно него за домакин на най-бляскавото събитие в шоубизнеса.

След вечер на шеги за гейове, евреи и рискови закачки с  женската голота, Сет Макфарлан се сблъска със собственото си  пророчество, поне съдейки по реакциите на традиционните медии - че ще бъде обявен за най-лошия водещ в историята на "Оскар"-ите.

Роб Шефилд от списание Rolling Stones пише, че домакинът се е проявил като "бръмчащ новобранец" и че малко идеи биха могли да бъдат по-глупави от това да превърнеш церемонията за "Оскар"-ите във "вариететно шоу Сет Макфарлан".

Лигата за борба срещу клеветата, която организира кампании  срещу антисемитизма, намира за "тъжно и обезсърчаващо" използването на антиеврейски стереотипи като повод за смях. Организацията визира скеч, в който плюшеното мече Тед на Макфарлан заявява пред тежката холивудска артилерия в театър  "Долби", че е по-добре да си евреин, ако искаш да работиш в Холивуд.

"Церемонията за наградите "Оскар" е гледана от 2 милиарда души по света. Много от тях знаят съвсем малко или не знаят почти нищо за Холивуд, и чувайки подобни фалшиви шеги, много лесно ще приемат за факт мита, че той се контролира от евреи",  се казва в направеното от Лигата за борба срещу клеветата изявление.

Колеги на Сет Макфарлан, като комедийната актриса Джой Бехар, също не намират хумора му за уместен. "Ако човек се движи на ръба, трябва да е забавен. Обичам Сет, но той не бе
достатъчно забавен", казва Бехар.

По-състрадателна в оценката си е друга комедийна актриса -  Упи Голдбърг, която е водила церемонията за "Оскар"-ите четири пъти. Голдбърг отбелязва, че Сет Макфарлан е бил поставен в трудно положение. "Академията не може да принуди младите хора да гледат шоуто просто като ангажира млад водещ, а младият водещ трябва да познава публиката", казва актрисата. 

Робърт Томпсън, директор на Центъра за телевизия и поп  култура към университета на Сиракюз, също е съгласен, че Макфарлан е бил в трудна позиция. "Според описанието на работата трябва да направиш опит да се харесаш и да привлечеш пред  малкия екран хора, които не се вълнуват особено от "Оскар"-ите, и същевременно да допаднеш на тези, които наистина се интересуват. Това не е лесна задача", казва Томпсън.

Някои критици осъзнават, че Сет Макфарлан е бил в невъзможна за победа позиция. Той има своите фенове, но мнозинството от  оскаровата публика не е запознато нито с личността му, нито с  особения му и често пиперлив хумор.

"Имайки предвид всички предварително заложени капани, Макфарлан се справи изненадващо добре", казва Тим Гудман от Hollywood Reporter.

Отзивите за Сет Макфарлан в социалните мрежи като Facebook, Twitter и други са по-ласкави. По данни на фирмата Fizziology според 13 процента от потребителите им той е най-добрият водещ в историята на "Оскар"-ите. Макфарлан е завладял онлайн пространството не само с остроумието си. Според седем процента от потребителите на социалните мрежи той е и най-сексапилният водещ на шоуто, предава още БТА.

Много телевизионни критици изразяват недоволството си от твърде танцовата и музикална церемония, продължила 3,5 часа. "Макфарлан не провали шоуто. Шоуто почти се самопровали", пише Алесандра Стенли в New York Times.

Телевизионният критик Мери Макнамара от Лос Анджелис изразява съгласие, като определя церемонията за наградите "Оскар" като "дълга, самоориентирана и отегчителна", въпреки усилията на изпълнителки като Адел и Барбра Стрейзанд и остроумната благодарствена реч на Даниъл Дей-Луис.

"Ако "Оскар"-ите са за нещо, то е творческата свобода. Продуцентите Крейг Зейдан и Нийл Мерън, както и водещият Сет Макфарлан свършиха отлична работа и се надяваме, че глобалната публика е намерила шоуто ни за развлекателно", се казва в изявлението, направено след церемонията от Академията за  кинематографично изкуство и наука. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още