IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайска купичка бе продадена за рекордните 9,5 млн. долара

Mеждународните аукционни къщи като Christie's и Sotheby's се сблъскват с все по-силна местна конкуренция

15:07 | 09.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Търговецът на керамика от Хонконг Уилям Чак с новата си придобивка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Търговецът на керамика от Хонконг Уилям Чак с новата си придобивка. Снимка: Ройтерс

Червена купичка с декорация от розови и сини лотоси счупи световния рекорд на търга за китайска керамика от периода на Канси, проведен в рамките на годишните пролетни аукциони на Sotheby's в Хонконг, предаде Ройтерс.

Купичката от периода Канси (1662-1722) намери новия си собственик срещу 9,5 млн. долара, надхвърляйки първоначалните очаквания за цената с около 0,5 млн. долара. Тази цена е и 140 пъти по-висока от платената за предмета преди три десетилетия.  През 1999 г. тя сменя собственика си още веднъж срещу 1,5 млн. долара. 

Търгът, на който бяха предложени 57 керамични произведения, привлече над 400 клиенти. В крайна сметка ценната купа отиде при керамичния търговец от Хонконг Уилям Чак, като повечето предмети бяха спечелени от китайци.

Местни колекционери твърдят, че търсенето на китайска керамика от китайци, живеещи на континента, постоянно нараства. "В тях има китайски елемент и са наследство от нашите прародители", обяснява участник на търга.

Освен международните аукционни къщи като Christie's и Sotheby's, които отдавна доминират на сцената на аукционите в Хонконг, напоследък се появяват и китайски играчи като China Guardian, която дебютира миналата есен и проведе втория си търг миналата седмица. Според експертите това е страхотно и привлича повече хора към Хонконг, като превръща града в още по-голям център на търговията с произведения на изкуството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още