IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Творби на импресионисти за 158,5 млн. долара продадени на търг на Christie's

Въпреки това някои фаворити не намериха кандидат-купувачи

14:22 | 09.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Мадам Матис в кимоно&quot; на Андре Дерен не намери купувач. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Мадам Матис в кимоно" на Андре Дерен не намери купувач. Снимка: Ройтерс

Произведения на импресионисти и модерни автори за 158,5 млн. долара бяха продадени на търг на Christie's в Ню Йорк, съобщи агенцията за финансови новини Bloomberg.

Сумата надхвърли първоначалните минимални очаквания за приходи от 131,4 млн. долара, но не достигна прогнозирания максимум от 190,5 млн. долара. Ден по-рано Sotheby's продаде творби за 230 млн. долара в същата категория. От общо 47-те предложени лота само три не успяха да намерят купувачи.

"Звездата" в търга на Sotheby's бе "Ябълки" на Пол Сезан, която донесе 41,6 млн. долара. От Christie's пък се представиха с картината на Хаим Сутин "Малкият сладкар", продадена за малко над 18 млн. долара. Творбата привлече само един залог от Син Ли - заместник-президента на Christie's, отговарящ за бизнеса в Азия, който представляваше анонимен клиент по телефона.  Картината, нарисувана около 1927 г., е част от една и съща колекция от 1977 г.

Една от творбите, сочени за фаворити - "Мадам Матис в кимоно" на Андре Дерен от 1905 г., която се очакваше да донесе между 15 и 20 млн. долара, не привлече нито един кандидат-купувач.

Според Сюзан Джорджи, която отговаря за рекламата и финансирането на изкуство в Citi Private Bank, в наши дни е много трудно да се намерят произведения на величия като Моне и Матис.

"Има много нови купувачи от нововъзникващите икономики на пазара на импресионизъм, който в исторически план е входен пункт за колекционерите, след като се насочат извън регионалните артисти или достигнат финансово състояние, позволяващи им да притежават картина за 1 млн. долара", коментира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още