IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френските фирми от индустрията на лукса зарязаха добрите маниери

Тихо и тайно LVMH увеличи делa си в своя по-малък конкурент Hermès, а сега компаниите се замерват с жалби

11:17 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производителят на Louis Vuitton е заплашен от глоба и накърняване на имиджа си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Производителят на Louis Vuitton е заплашен от глоба и накърняване на имиджа си. Снимка: Ройтерс

Компанията Hermеs, която е най-известна със своите копринени шалове и луксозни кожени чанти, обаче е на друго мнение. Тя смята LVMH за натрапник, който вече е влязал в градината, но в действителност има намерение да нахлуе в къщата.

Повечето наследници на основателя Тиери Хермес вече са внесли своите дялове, т.е. около 50 на сто от капитала, в холднга H51, за да защитят компанията срещу вражеско придобиване от страна на от LVMH.

Още от края на 2010 г. AMF разследва начина, по който LVMH влиза в Hermès. В края на миналата седмица излезе и решение, с което съветът на AMF поиска на LVMH  да бъде наложена максималната глоба от десет милиона евро. За компания с нетна печалба в размер на 3,42 милиарда евро за миналата година това наистина е нищожна сума. Но наказанието на дисциплинарната комисия, което трябва да бъде взето през лятото, ще навреди сериозно на имиджа на LVMH.

Надзорният орган твърди, че гигантът в света на луксозните стоки умишлено е прикрил придобиването на дял в Hermès. LVMH е планирал този ход най-малко от 2008 г. и е изготвял конкретен план от юни 2010 г., твърди ведомството.

Поради това групата е трябвало да информира пазарите най-късно през юни 2010 г.  Освен това концернът е пропуснал да информира точно и почтено в баланса си както за предишното си участие в размер на почти пет процента, така и за промяната на конвертируемите облигации.

Концернът обаче не е съгласен с тези твърдения. Той изисква отмяна на решението на AMF. Органът умишлено е прикрил предмета на разследване, за да запази козове за своите обвинения, твърди Георгес Терие, адвокат на групата. По този начин AMF е нарушила презумпцията за невиновност и така е лишила LVMH от възможността да получи справедлив процес.

Hermès обвинява и LVMH, по-големия си конкурент, в манипулиране на цените на акциите и търговия с вътрешна информация. LVMH се е готвил за поглъщането от години, а е скрил тази информация и така е измамил и своите дребни акционери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още