IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's отчете 9% ръст на продажбите за първото полугодие

Съвременното изкуство в момента е модерна алтернативна инвестиция за все повече от най-богатите хора в света

19:10 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на аукционната къща Christie's International през първата половина на годината са нараснали с 9% благодарение на рекорди, поставени от творби на Джаксън Полък и Жан-Мишел Баския, съобщава Bloomberg.

За периода базираната в Лондон компания е продала произведения на изкуството и антики за 2,4 млрд. паунда. Най-силно е застъпена категорията на следвоенното и съвременно изкуство с приходи за 665,4 млн. паунда или с 16% над нивата от същия период на миналата година.

Съвременното изкуство в момента е модерна алтернативна инвестиция за все повече от най-богатите хора в света. Вечерната разпродажба на следвоенни творби и произведения от 21 в. в Ню Йорк на 15-и май донесе приходи от 495 млн. долара - рекорд за търг на произведения на изкуството в историята. Събитието регистрира 12 нови рекорда за артисти, включително 58,4 млн. долара за Полък и 48,8 млн. долара за Баския.

В същото време броят на новите клиенти на търговете на съвременно изкуство на стойност под 100 000 паунда се е увеличил с 52% на годишна база.

Следващата по популярност категория в търговете на Christie's е импресионизма и модерното изкуство с продажби за 409,9 млн. паунда - ръст с 4% на годишна база.

Въпреки забавянето на икономическия растеж в Китай азиатското изкуство отчита продажби за 284,5 млн. паунда или с 28% над нивата, регистрирани преди година. Малко по-малко от половината от клиентите на Christie's са базирани в Азия.

През април аукционната къща обяви, че е първата международна фирма от бранша, получила лиценз да провежда независими продажби в Китай. Първото събитие, на което ще бъдат предложени различни западни творби и съвременно китайско изкуство, е насрочено за септември. Фирмата ще е и първата международна аукционна къща, стъпила на пазара в Индия. В Мумбай през септември ще се проведе първият ѝ търг на съвременно индийско изкуство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още