IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на L’Oreal разочарова инвеститорите

Козметичната компания отчете слаби продажби на северноамериканските пазари

14:33 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френската компания е най-големият производител на козметични продукти в света. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френската компания е най-големият производител на козметични продукти в света. Снимка: Ройтерс

Най-голямата козметична компания в света – L’Oreal, обяви разочароващи за инвеститорите финансовите резултати за второто тримесечие на годината, предава Bloomberg, цитирана от Bulgaria On Air.

Ръстът на продажбите на базираната в Париж компания през последните месеци не бил задоволителен, особено що се отнася до пазарите в Северна Америка. Приходите на L’Oreal са се покачили с 5,2%, без да се включват придобиванията и валутните разлики. За сравнение, очакванията на анкетираните от Bloomberg анализатори бяха за ръст от 5,5 на сто.

Анализаторите от Sanford C. Bernstein заявиха, че се очаква по-скоро „леко разочарование“ на пазарните участници. Пазарът на козметика изпитва затруднения, като спадът в индустрията е в рамките на 3-4%, коментира финансовият директор на компанията.

Към 13:30 часа българско време акциите на компанията, която продава продукти под марките Armani, Garnier и Yves Saint Laurent, се смъкват на борсата в Париж с 3,95 евро, 3,07 на сто, до 124,85 евро за брой.

На шефските етажи на производителя резултатите се приемат разумно: слабият растеж през първата половина на 2013 г. е очакван, съобщиха от компанията във вторник. Така например ръстът на приходите от луксозни продукти като парфюмите Armani и кремовете Lancome е отслабнал през последното тримесечие. А дори и в Америка L'Oréal не расте според очакванията. В Северна Америка растежът през второто тримесечие се забавя до 4,5% след увеличение от 6,3% през първото тримесечие и 7,9% през Коледното тримесечие на 2012 година.

Главният изпълнителен директор на L'Oréal Жан-Пол Агон все пак изрази увереност за бъдещето - той залага на бизнеса с фризьорски салони, чиито продажби са се възстановили до известна степен. За цялата година ще има увеличаване на продажбите и печалбата, повтори ръководството.

L'Oréal не е единствената компания от козметичната индустрия, която забелязва значително забавяне на бизнеса си. Растежът на световния пазар на красота се очаква да се забави през тази година до около 3,5 до 4%, смята Тиери Прево, финансов директор на L'Oréal. Причината за приглушеното настроение е слабото потребителско търсене в развиващите се пазари. Въпреки това Прево е убеден, че L'Oreal ще увеличи годишните продажби и печалбата си. Според него козметичният гигант ще се представи по-добре от индустрията като цяло.

Основание за надежда дава и курсът на акциите на L'Oréal в дългосрочен план. Който е инвестирал преди една година в акции на групата, отчита увеличение на цените от 39 процента за този период. При печалбата на акция се регистрира ръст от 6,7 на сто спрямо миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още