IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли какаовият шоколад да се превърне в лукс?

Разходите за производството на сладкото изкушение са се покачили с 28% от началото на годината

17:17 | 19.10.13 г. 3
<p>
	Експерти oчакват търсенето на шоколадови продукти да отбележи чувствителен ръст в близките години. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Експерти oчакват търсенето на шоколадови продукти да отбележи чувствителен ръст в близките години. Снимка: Ройтерс

Добре познатите ни шоколадови блокчета може да претърпят неузнаваема промяна. Все по-отчетлива става тенденцията съставки като палмово масло и изкуствени оцветители да заменят какаовите зърна и скъпите добавки. Високото съдържание на какао в шоколада е в опасност, като е поставено под угрозата да се превърне в лукс, пише CNBC.

Според изследване на Mintec разходите за суровини, влизащи в състава на традиционния млечен шоколад с тегло от 100 грама, са се увеличили с 28% от началото на годината.

Какаовото масло – растителната мазнина, извлечена от какаовите зърна, която представлява около една четвърт от целия шоколад, поскъпна с 63% през последните 20 месеца, изкачвайки 4-годишен връх. Пълномаслено мляко на прах – друг основен компонент, се повиши с над 20 на сто.

Според анализатора на ETF Securities Симона Гамбарини цената на какаовите зърна е ударила 2-годишен връх през настоящата година, покачвайки се с 22 на сто. По думите ѝ основната причина за това е сухото време в Западна Африка, както и решението на Гана да намали постепенно субсидиите за торове.

Западноафриканският регион, и в частност Кот д'Ивоар и Гана, е основният световен производител на какаови зърна. Гамбарини уточни, че метеорологичната динамика и социалното напрежение там могат да окажат силно влияние върху цената на какаото.

Същевременно бившият дегустатор за някои от най-големите световни производители на сладкото изкушение Ангъс Кенеди заяви, че ако компаниите продължат с "бизнеса както обикновено", светът може да бъде изправен пред дефицит на какаови зърна в срок от 7 години.

"Индустрията се държи много спокойно в момента, но всички са наясно какво може да се случи в следващите няколко години", казва той.

Един от факторите, които могат да окажат значително влияние върху търсенето и предлагането на какао, е увеличаването на апетита за сладки лакомства в развиващите се страни.

В момента най-големият световен пазар на шоколад е Европа. Всеки европеец яде средно 8 килограма шоколад на година. В Китай и Индия пък годишната консумация на глава от населението е съответно 100 и 700 грама, сочат данните на Euromonitor International.

Според изследователската компания TechSci индийският пазар на шоколад ще се разшири с около 21% в периода 2013-2018 г, за да достигне 3,2 млрд. долара.

Други пазари с огромен потенциал са Русия и Китай. Публикувано през юни 2012 г. проучване на KPMG показва, че руският пазар трябва да нарасне с 45% до 8 млрд. евро до 2016 г. Китайските продажби от своя страна ще увеличат с 40% за периода.

Кенеди обаче предупреждава, че световната шоколадова индустрия не е подготвена да отговори на очакваното търсене в развиващите се пазари.

"Ако индустрията не направи нищо за повишения апетит в Азия, то тогава ще имаме недостиг на какаово масло", посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
todis
преди 10 години
Ако говорим за волатилност, то биткойна направи 20% за последните 2 дена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
dani de vito
преди 10 години
Обаче кафето поевтиня с 20 процента ,царевицата с 35 ....Най -скъпо се продава индекса Никей :D :D :D Близо 40 процента поскъпване .... Една нова звезда има на хоризонта - захарта от три месеца е с 20 процента възход !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Не може да бъде НСИ отчете дефлация???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още