IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Творба на Банкси събра над 615 000 долара на благотворителен търг

Картината изобразява мъж в нацистка униформа, който е седнал върху дървена пейка

13:06 | 01.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&quot;Баналността на баналността на злото&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Баналността на баналността на злото". Снимка: Ройтерс

Офертите за необичайна творба на тайнствения британски художник Банкси продължават да се покачват, пише Bloomberg. Търгът за дарената картина е част от кампания за набиране на средства от неправителствена организация в Ню Йорк.

Организацията Housing Works, която осигурява подкрепа на бездомни родители с HIV или СПИН, твърди, че е получила картината от художника във вторник. Платното се продава чрез онлайн търг, като най-високата оферта достигна 615 000 долара. Фондацията е получила общо 138 оферти за платното.

Според организацията във вторник сутринта в магазина ѝ в Ню Йорк влязла жена, която оставила "анонимно дарение". Казала, че картината струва много пари, и че със служителите ще се свърже човек, който ще им обясни за какво става въпрос. По-късно идва обаждане от екипа на художника, което удостоверява, че творбата е оригинална и заявява, че Банкси би искал предметът да бъде продаден на търг.

Картината, озаглавена "Баналността на баналността на злото", изобразява мъж в нацистка униформа, който е седнал върху дървена пейка и гледа към езеро и снежна планина. Заглавието е аналогия с книгата на Хана Аренд за процеса срещу Адолф Айхман.

Самата маслена без човешката фигура върху нея била закупена преди два месеца за 50 долара от същия магазин. Приносът на Банкси: нацистката фигура и подписа. Картината е публикувана на сайта на художника.

От месец насам провокативните картини на Банкси се появяват по сгради в Бушуик и Кони Айлънд, Бруклин, както и в Бронкс, наред с първите страници на вестниците. Артистът обявява всеки свой проект в блога си, наречен "Better Out than In", който описва като "животът на един артист по улиците на Ню Йорк".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още